Absolut! Mousterien-kulturens neanderthalare hade ju ganska avancerad flintbearbetning, där man förbearbetade en kärna till en "sköldpadds"-form och sedan slog ut skivor eller spetsar från den (levallois-teknik).
/Mats
"Mousterien" er ett begrepp från arkeologin som betecknar en typ stenverktyg man tillverkat i Europa före istidens slut, närmare bestämt 30.000 till 100.000 år f.n.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Moust%C3%A9rienkulturenNeanderthal är ett begrepp från palentologin och genetiken som beskriver en mänskotyp som antas ha levt 30.-350.000 f.n. Att därifrån konkludera att "Mousterien-teknologin" blev utvecklat och använt (enbart) av neanderna är väl egentligen en logisk brist, även om det ligger "nära till att tro"...?
Poengen är ju att empirin (Mousterien-objekten) enbart berättar att dom tillverkats av mänskor - objekten berättar inte VILKEN typ mänskor som gjort dom. Att dom tillverkats av neanderthalerna är alltså en hypotes, eller hur?
Tittar man närmare på dom främsta fyndorter av Mousterien-kulturen, hittar man igen en anknytning till Eurasien och den arktiska natur och klimatzon.
Moustérienkulturen är mer eller mindre utbredd över stora delar av Europa, Främre Orienten och Nordafrika. Karaktäristisk för Moustérienkulturen är den så kallade levalloistekniken för framställning av stenverktyg. Man finner många varianter hos de moustérienindustrier som når från atlantkusten till området norr om Svarta havet och Asiens inre. I Västeuropa fortsatte t.ex. handkilarna, oftast små och triangulära eller hjärtformade, att spela en framträdande roll, medan de längre söderut i hög grad förlorade i betydelse.
I en stor del av detta område, från Sydfrankrike och Italien till Centraleuropa, Krim, Don-Donetsområdet och den västkaukasiska kustzonen, ersattes handkilens försvinnande eller tillbakagång med en rik mångfald av skivredskap, som vid det laget bl.a. omfattade borr och långa smala skivor med brant retusch. Fr.a. i områdets östra del, från Grekland till Sydryssland, rymmer redskapslådan också spetsar med fleck tillhuggning av endera sidan och antingen bladformade eller subtriangulära med konkav bas.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Moust%C3%A9rienkulturen
Sen kan man med empirin i hand se en progressiv utveckling från Mousterien till Chattelperon och Aurignac-typernas flintverktyg, fleckhuggna i lavallois-teknik.
Nu påstår endera biologer att man från fynd i Afrika kan beräkna när en "modern mänska" uppstått, i Afrika. Det har lett till den massiva feluppfattning att dagens mänska, de facto, har uppstått i Afrika. Det har vi inte - än så länge är "Ut ur Afrika" enbart en teori. Vad man som arkeolog får beakta är den arkeologiska empirin - inte ett knippe biologers evolutionära teser.
Tyvärr har arkeologin behandlat dessa teser som fakta - och förklarat att Aurignac-kulturen kommer från "moderna mänskor", medan Mousterien-kulturen vore "dom enklare neanderna". Med samma logik kan man också påstå att 1870-talets enkla bönder vore av en annan mänskoart än dagens mjölkmaskinsoperatörer...
Man törs alltså påstå att skillnaden på Mousterien och Aurignac INTE tycks representera ett fullständigt, entydigt och tydligt kultur-skifte. Snarare är väl dessa redskapstyper i mångt och mycket lika...?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2telperronienkulturen Dom 120.000 år gamla spåren från Vargrottan, Orsa och Jylland härstammar från samma typ mänskor som gjorde Mousterien-kulturen. Dom senare spår från Varggrottan har varit samtida med Aurignac-kulturen. Sen tycks ju den vidare arkeologiska progression - till Gravettien, Solutrean och Szeletien - leda rakt ner till istidens slut och den "moderna", eurasiska mänskan.