
Shot at 2009-04-22
Bilden visar min rekonstruktion av Bohus motviktsvindbrygga från 1300 talets senare del.
Porten ligger i väster och bilden visar påfarten till vindbryggan som var från söder. Vindbryggan är bredare i sin yttre del än i sin inre del. Detta för att vindbryggan skulle vara så stor att hela yttre vallgraven täcktes av den eftersom häst och vagn måste kunna svänga 90 grader höger ute på vinbryggans yttre del för att kunna köra in i Bohus, alltså en ganska ovanlig konstruktion.
Framför vindbryggan finns ett djupt stup.
De gröna pelarna som håller porten är av grön täljsten och dom är ursprungliga. Även fönster och skottgluggar var omfattade av grön täljsten.
Innanför porten finns den inre vallgraven, också den ca 3 meter djup. Bakom den fanns ett fällgaller som inte finns med på denna rekonstruktion.
Stödpelarna för vindbryggans framkant är olika breda. Den högra är mer än dubbelt så bred som den vänstra. Detta för att vindbryggan skall kunna ansluta ända fram till påfarten.
Först stängdes porten, sedan svängdes vindbryggan upp framför porten. Eftersom vindbryggan var betydligt bredare än porten gav den ett bra skydd samt förstärkte porten. Jag kan tänka mig att vinbryggans undersida (yttersida) var klädd med järnplåt för att motstå eld.
Denna konstruktion är väldigt bra ur försvarssynpunkt. En svängande murbräcka kan inte användas mot porten eftersom plats inte finns för den i och med att påfarten till vindbryggan ligger i 90 grader mot porten. Vindbryggan förstärkte själva porten samt var så bred att den mer än väl täckte hela porten. Vallgraven och dess påfart kunde beskjutas från murarna samt även skottgluggar fanns för att rensa området runt påfarten. Den yttre vallgraven gjorde det svårt att bearbeta vindbryggan och porten. Kom man ändå igenom fanns en inre vallgrav och ett fällgaller.
En speciell personingång fanns där en person i taget kunde släppas in när porten och vindbryggan var stängd. Denna personingång är inte med på denna bild eftersom den inte har med själva vindbryggans konstruktion att göra.
Den ursprungligaste typen av vindbrygga är en enkel sådan med endast en yttre del som då lyftes på ”gångjärn” och svängdes upp framför porten. Motviktsvindbrygga är inte ovanlig i Skandinavien från 1300 talet och framåt – men det fanns många olika konstruktioner.
Fällgaller fanns nästan alltid innanför porten och dom var oftast svårare att forcera för en anfallare än vad själva porten var eftersom dom kunde försvaras genom sin konstruktion, alltså pilar och spjut kunde användas för att hålla fienden borta från fällgallret.
Fällgaller kunde vara av olika material, oftast järnförstärkt trägaller, men även järngaller fanns samt senare även galler med smidda kedjor typ ”fisknät” eftersom dessa inte kunde sprängas med petarder. Det fanns ända upp till 7 fällgaller innanför varandra i vissa borgar ute i Europa.
Thomas