Författare Ämne: Svinfolket  (läst 8525 gånger)

Utloggad Joakim

  • Medlem
  • Antal inlägg: 85
Svinfolket
« skrivet: november 25, 2005, 17:52 »
Vad tror ni om denna teori?

Jag har hört en teori om att Svear var namnet på folket som dyrkade svinet. Vad tror ni om det? Själv tror jag att det verkar ganska rimligt. Tacitus ska enligt en amatörforskare givit folket i mälarområdet namnet Svitjod eller liknande som ska vara ett namn på ett folk som dyrkade svinet.  :?

Jag ska skriva en uppsats om detta ämne på min MAG-kurs. Så någon gång i framtiden kan ni få ett genomtänkt svar på om denna teori stämmer eller inte. 8)
E

Utloggad Nihonshu

  • Medlem
  • Antal inlägg: 65
Svinfolket
« Svar #1 skrivet: november 25, 2005, 18:11 »
Intressant ämne, men är det verkligen arkeologi?

Det är ju skriftliga källor som rör svitjod, suiones och svear mfl och inte artefakter och fynd.

Utloggad Gunnar Creutz

  • Stammis
  • Antal inlägg: 199
    • Slutarpsdösen
Svinfolket
« Svar #2 skrivet: november 25, 2005, 22:10 »
Tja, att koppla svearna/svionerna till det fornnordiska ordet svín är väl lite spekulativt. Men skulle det gå att hitta några stöd för idén så vore det ju intressant. Det kan dock vara svårt eller t.o.m. omöjligt att förena de grumliga historiska källor vi har med några arkeologiska "bevis". Frågan är om det ens går att bevisa att svear och svioner är samma folkslag? Går det överhuvudtaget att säkert koppla några arkeologiska fynd till ett visst folkslag? Svårigheterna är många. Men lycka till! Om inte annat så kan det bli en bra uppsats, som belyser många av de forskningsproblem som dyker upp vid denna typ av frågeställningar.

Hälsningar
Gunnar

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Svinfolket
« Svar #3 skrivet: november 25, 2005, 23:09 »
Tror att den teoretiska kopplingen mellan svin och svear eventuellt kan ha uppkommit i samband med att båtgravar av typ Vendel och Valsgärde grävdes fram. Prakthjälmar i dessa gravar är krönta av vildsvinsfigurer. Att man sedan i fyra gravar i Vendel dessutom funnit offrade galtar har kanske spätt på teorin. Var själv på plats när arkeologerna förra sommaren i Uppåkra direkt utanför det påträffade templet hittade en liten, i metall formad galt som med sina två tappar bör ha suttit fäst på en offrad prakthjälms hjässkena. Av själva hjälmen hade vid mitt besök endast framkommit en vackert profilerade förstärkningsskena som suttit över ögonbrynet. Likheterna med Valsgärdehjälmen verkar ha varit stor.

Utloggad Snape

  • Novis
  • Antal inlägg: 13
Svinfolket
« Svar #4 skrivet: november 30, 2005, 12:57 »
Att koppla ihop hjälmar med grisar på med Svear låter väldigt trevligt men har sina baksidor.

För det första kröns inga svenska hjälmar av svin. Det finns däremot två brittiska hjälmar Benty Grangehjälmen och en till som är närbesläktad med Coppergatehjälmen (minns inte namnet).

På vendeltida hjälmars pressbleck finns flera exempel på avbildade krigare med vildsvin på hjässkammen men det finns också fågelhuvuden på samma sorts montage och vi finner även exempel på krigare med vargmasker. Avbildade svin tror jag inte har ett dugg med etnicitet att göra. De är snarare små fragment av myter och ingår i makt/kraft/krigssymboliken som t.ex. medusahuvudena på hopliternas rustningar.

Utloggad Joakim

  • Medlem
  • Antal inlägg: 85
Svinfolket
« Svar #5 skrivet: december 12, 2005, 19:16 »
Kan man inte via det arkeologiska materialet bevisa att svinet hade en stor betydelse i den nordiska forntiden? På så vis kan man se om Tacitus hade anledning att kalla svear för svinfolket. Om svinet hade en framträdande roll under forntiden på ett eller annat sett kanske folket förr "hyllade" djuret med offer, bilder eller på annat sett.

Jag tror att svinet, björnen, älgen var några av de mest framträdande och viktiga djuren under forntiden.
E

Utloggad Gunnar Creutz

  • Stammis
  • Antal inlägg: 199
    • Slutarpsdösen
Svinfolket
« Svar #6 skrivet: december 12, 2005, 21:19 »
Hur får du fram material som visar att svinet varit viktigare i ett visst område än i de flesta andra områden? Vad menar du med "den nordiska forntiden"? Forntiden är lång och i Norden har det funnits många olika kulturer, många av dem samtida med varandra (det är långt mellan södra Jylland och Nordkap). Nämner Tacitus någonsin svearna? Nej, men om jag kommer ihåg rätt så nämner han svionerna. Hur ska du kunna bevisa att svear och svioner är samma sak? Kan man ens bevisa var svionerna bodde? Kan man bevisa vilket folkslag som bodde i Mälardalen under äldre eller yngre järnålder? Kan man bevisa att de t.ex. var svear? Du tror att svinet, björnen och älgen var framträdande under forntiden. Exakt vilka tidsperioder skulle dessa tre djur vara viktiga i så fall och i vilka områden var de viktiga? Var några av dessa viktiga just i nuvarande Svealand under just järnåldern? Kan vi ens vara säkra på att svearna bott i nuvarande Svealand?

Ja, jag ställer besvärliga frågor, men det är just de frågor du bör försöka svara på om du ska få fram något resultat. Kom i håg att svaret "nej" eller svaret "vet ej" är fullt relevanta svar på ens frågeställningar. Det blir dock omöjligt att foga ihop byggstenarna i en teori om delfrågorna har "nej" eller "vet ej" som svar.

Hälsningar
Gunnar

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Svinfolket
« Svar #7 skrivet: december 13, 2005, 10:38 »
Frågan är väl hur vanligt svinet var... I det arkeologiska materialet ser man att svinet ökar under yngre järnålder och blir vanligt i de framväxande urbana miljöerna under medeltiden. Dessförinnan var svin kompletterande djur på gården, inte primära.

Grisen förekommer dock i kulten (tex särimner). Svinet förekommer som offerdjur, men såväl nötboskap som hästar är betydligt vanligare. Jag finner svinfolksteorin MYCKET osannolik.

Vill du ha en bra inkörsport till djur i kulten så kolla Anne Carlies "Forntida byggnadskult" från 2004 samt däri angivna referenser.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Svinfolket
« Svar #8 skrivet: december 13, 2005, 12:35 »
En annan ingång till djurens (inkl svinets) betydelse i förkristen kult ur arkeologiskt perspektiv finner du hos Kristina Jennbert. Hon har under senare år arbetat med detta, kolla upp henne på LIBRIS så finner du en uppsjö bra arkeologiska referenser att läsa in dig på.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad alarik36

  • Novis
  • Antal inlägg: 18
    • http://www.expage.com/uppakra
Svinfolket
« Svar #9 skrivet: december 14, 2005, 14:20 »
Det skulle vara intressant att veta om swions på minner om anglosaxarnas namn för svin, dvs. om de kan vara besläktade.

Utloggad Joakim

  • Medlem
  • Antal inlägg: 85
Svinfolket
« Svar #10 skrivet: december 14, 2005, 18:04 »
Tack för flera bra kommentarer. Uppsatsskrivandet är först runt Februari till nästa jul (1 år) så ni får vänta på fler underliga teorier. :oops:
E

Utloggad alarik36

  • Novis
  • Antal inlägg: 18
    • http://www.expage.com/uppakra
Svia-svithfolket
« Svar #11 skrivet: december 16, 2005, 15:29 »
Jag tror det var Tore Gannholm som skrev att sviar kunde ha något med bronsålderns solreligion att göra. Sviar från början hade en ändelse som th. Alltså svithar, släkt med verbet svida i betydelsen bränna. Det är naturligt att ändelsen blir stum i slutet av ord eller icke märks i sammansatta ord som svithiudh osv. "De som tillber den brännande, svidande solen" skulle det kunna betyda.

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
Svinfolket
« Svar #12 skrivet: mars 02, 2006, 21:36 »
Alltså, svioner betyder det "skinande", det "lysande" eller det "soldyrkande" folket. Ordet Svi har inget med svin att göra. (se Hellquist. etymol.Ordbok.). Däremot förekommer svinet ofta  hos fruktbarhetsdyrkande kelter och germaner. Med tanke på att svionerna av forskningen anses som ett fruktbarhetsdyrkande folk så kan kopplingen svin och svioner i det avseende vara intressant. Intressant i sammanhanget är att det på Gundestrupkitteln finns flera bilder av krigare som bär på svinsymboler, och då kitteln hittades i norra jylland - ett område där befolkningen antas ha dyrkat moder jord - så får detta extra tyngd. Då säger någon att kitteln tillverkades i trakien. Så mycket bättre då eftersom detta område verkligen hade ett soldyrkande och ett fruktbarhetsdyrkande folkslag.

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
SV: Svinfolket
« Svar #13 skrivet: juli 08, 2013, 15:49 »
Intressant är att ljus heter šviesa på litauiska, svitlo på ukrainska och svet på ryska (enligt google translate).
Vi har ju tex den slaviske guden svietovit (svantevit)

Citera
Sometimes referred to as Beli (or Byali) Vid (Beli = white, bright, shining), Svetovid is often depicted with a sword or bow in one hand and a drinking horn in the other. Other important symbols included the white horse, which were kept in his temple and used in divination.

http://en.wikipedia.org/wiki/Svetovid

Några större soldyrkare an svenskar finns väl knappast :)