Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Blågögd mumie funnen i Peru tillh. Wari folket, möjlig koppling till varangerna?

Författare Ämne: Blågögd mumie funnen i Peru tillh. Wari folket, möjlig koppling till varangerna?  (läst 13354 gånger)

Utloggad Tjodolf

 • Medlem
 • Antal inlägg: 37
Ok, här kommer en teori som kanske kommer att uppfattas som lite galen och kanske något storvulen.

Man har funnit en mumie i Peru tillhörande Wari folket som levde vid bergskedjan anderna i Peru åtminstone mellan 600 och 1100 efter vår tideräkning. Dvs. före inkarikets framväxt och dominans över regionen. Mumien tycks ha ett skulpterat ansikte med blåmålade ögon. Man kanske inte ska vara alltför säker på att hon hade blå ögon i verkligheten men den målade ögonfärgen gör det väl till en inte helt orimlig slutsats. De blå ögonen kanske inte är så intressanta i sig själva men ifall man antar att hon hade blå ögon så anger det ju en möjlig koppling till europa. En koppling som kanske inte kan vara alltför gammal. Alla de blåögda som testades i en studie för något år sedan bar väl på samma mutation som gav upphov till blåögdheten och som tycks ha ägt rum så sent som för mellan 6-10000 år sedan, alltså troligast för 8000 år sedan. Detta gör ju att en koppling till norden inte känns helt galen även om det kan vara en mycket gammal sådan. Förvisso är det ju inte omöjligt att en separat mutation ägt rum och det kan ju också ha rört sig om konstnärlig frihet eller symbolik.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/southamerica/peru/2632446/Mummy-discovered-in-Peruvian-city.html

Ifall man antar att det fanns en koppling till europa så tyckar jag ju att namnet på Wari folket är intressant. Det engelska namnet är wari medan det spanska är Huari. De vikingar som tjänade den byzantinske kejsaren kallades ju för varyager av slaverna och varangians av engelsmännen och själva benämnde de väl sig för väringar. Samtidigt så kallade ju finnarna svenskarna för hurri. Jag tycker ju att det finns viss likhet mellan såväl hurri och huari som väring och wari.

Det finns ju inga skriftliga belägg för att vikingarna skall ha nått längre västerut än Grönland tidigare än Erik den rödes expedition som ju troligtvis nådde New Foundland men det bristfälliga antalet skriftliga källor gör ju att det inte vore särskilt konstigt om en enkelresa flera hundra år tidigare inte noterades.

Det har ju funnits tidigare historier om det s.k. molnfolket som bodde högt uppe i anderna i Peru vid spanjorernas ankomst men som förvisso då var svårt decimerade bl.a. pga. strider med inkaindianerna som de dock bitvis hade fred med och överlämnade brudar åt. De flesta dog också i påföljande sjukdomar. Några kvinnor gifte dock in sig hos de spanska officerarna och soldaterna. Dessa beskrevs av några skrivare som ljusare än spanjorerna själva. Deras arkitektur hade vissa europeiska kännetecken. Vidare så beskrivs ju vissa indiangudar som män med skägg som kom i båt från främmande land.

Slutligen så tycker jag att namnet på bergskedjan anderna är lite intressant. Det anses tydligen något oklart vad namnet kommer ifrån. Min tanke var att det ju är hyffsat likt det svenska ordet "ande" och "andar" i pluralis. Folk som har bott nära berg har väl ofta brukat begrava åtminstone de viktigaste samhällsmedborgare uppe i bergen som sedan har blivit dyrkade som andar.

Pigmenteringen är ju egentligen irrelevant i sig själv men däremot så kan den ju eventuellt antyda en historisk koppling som ju minst sagt skulle vara en stor historisk och arkeologisk sensation. Den exakta kopplingen till Sverige eller skandinavien skulle ju i så fall inte vara automatiskt stark men jag tyckte det var intressant att spåna lite. ;D

Utloggad Jasaw

 • Stammis
 • Antal inlägg: 480
  • Archaeological Haecceities
Jag är visserligen ingen ”andinist” men känner ändå att jag bör kommentera Tjodolfs inlägg eftersom det är ännu en i raden av fantasifulla ”teorier” om att det förspanska Amerika koloniserats av nordmän. Dessa idéer är lika gamla som den europeiska närvaron i Amerika och de bygger på lösa kopplingar mellan helt disparata data skilda i tid och rum.

Kopplingen i detta inlägg skulle således bestå i att en mumie med ett skulpterat ansikte och blå ögon skulle representera den dödes verkliga ögonfärg (och därmed koppla denne till Europa). Så länge inga genetiska analyser gjorts på mumien så får vi nog lämna detta antagande åt sidan. Även om Tjodolf reserverar sig för separata mutationer och konstnärlig frihet så fortsätter inlägget med tanken på att det finns en koppling mellan norden och Anderna.

Det är vanligt i dessa diskussioner att man försöker finna etymologiska kopplingar mellan ord (att t.ex. huari/wari skulle vara kopplat till hurri och väring). Nu är problemet i detta fall att huari och wari uttalas på samma sätt, de är olika ortografiska konventioner, dvs att hu uttalas som w (det handlar inte om engelska vs. spanska, Wikipediaartikeln om wari har tydliga brister). Det är ungefär lika sannolikt som att ordet shake (i milkshake) har kopplingar med shejk (i oljeshejk). Vad gäller Anderna så är det nog inte troligt att det har med andar att göra.

Problemet med forntida båtfärder från norden till Anderna innebär att man måste har rundat hela Sydamerika långt innan Magellan (detta är lååångt, flera ggr länge än avståndet mellan norden och New Foundland). Är själv landkrabba men gissar att det bör ha varit en vådlig resa.

Män med skägg, ja det brukar ju anföras som belägg för att européer varit i Amerika. ”Indianer” har även de skäggväxt, om än i mindre grad än européer. Främmande land, vad innebär det egentligen? Främmande land kan ligga ett par km bort, varför ens anta att det är norden? Sedan har vi ju all problematik i hur mycket av den samtida spanska erövringen som togs upp i myter men projicerades bakåt i tiden.
Blogg: Archaeological Haecceities
http://haecceities.wordpress.com

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477

Märkliga kopplingar till ovannämnda fynd:

Chachapoyas - Cloud People of Peru

Citera

 Ever since early chroniclers reported the Chachapoyas to be a tall, fair-skinned race, there has been much popular speculation about their origins. Additionally, some claim that mummified remains of Chachapoyans resemble a Caucasoid-like physical type. A recent media report claimed that: "The Chachapoyas were a tall, fair-haired, light-skinned race that some researchers believe may have come from Europe." This contradicts standard theories of migration to the New World.


http://www.crystalinks.com/chachapoyas.html

Citera

Cieza de León remarked that, among the indigenous Peruvians, the Chachapoyas were unusually fair-skinned and famously beautiful:

“   They are the whitest and most handsome of all the people that I have seen in Indies, and their wives were so beautiful that because of their gentleness, many of them deserved to be the Incas' wives and to also be taken to the Sun Temple (...) The women and their husbands always dressed in woolen clothes and in their heads they wear their llautos, which are a sign they wear to be known everywhere.


http://en.wikipedia.org/wiki/Chachapoyas_culture

Caral - världens äldsta civilisation?
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=KR7CfDi7r9U
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
Ny fynd från Wari-kulturens dagar berättar om medeltida kungadömen - i Amerika:

Citera

First unlooted Wari royal tomb found in Peru

The Wari civilization flourished in much of today’s Peru between 600 and 1100 A.D. Their territory covered almost the entire length of modern Peru and reached more than halfway inland. Their capital city Huari had a population of 40,000 at a time when Paris had a population of 25,000.

Since few Wari remains have been found with their original context intact, we don’t know a great deal about the Wari. This tomb is therefore of immense importance to archaeologists as it will reveal much new information about Wari society.


http://www.thehistoryblog.com/archives/25884
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Vetgirig

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 470
 • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
I Guiuana (S delarna) fanns/finns senast vid tiden för 2. världskriget en "stam" "Vita Indianer". De är ljusa, blåögda och har ofta mörkblont hår. Trakternas grannfolk är rädda för dem och myndigheterna har alltid hindrat utomstående att kontakta dem (men inte omvänt av frivillighet) enligt deras önskemål. Enstaka tillfällen tillåter de civilisationens sjukvård att träffa dem på avtalad plats. Vid ETT tillfälle lär en nordisk journalist tillåtits av dem att besöka. De är/var mycket aggressiva och värnar om sitt land.

Frågan är om de överlevt som grupp in i vår tid. De var bara ca 500 individer vid tiden. Var och en av grannfolken är något fåtaligare, som perspektiv.

I Nordamerika har man hittat skelett från några tusen år tillbaka, som är av Europeisk (Kaukausoid) typ, vilket indianorganisationerna försöker få förklarade som falska enligt politiska avtal.


Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Piankhy

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 463
SV: Blågögd mumie funnen i Peru
« Svar #5 skrivet: juli 01, 2013, 18:34 »
Undrar om det var dem som Jan Lindblad besökte och skildrade i sin bok och TV-serie Stenålder och vita indianer. Hans möte med en stam "vita" indianer ägde i alla fall rum i Guyana. Visserligen hade de något ljusare hy än många andra indianfolk men inget tyder väl på att de skulle ha någon särskilt exotisk härstamning.

På tal om att lämningarna efter förhistoriska indianer ibland kan variera i utseendet: inget säger väl att de människor som en gång vandrade över Berings sund var exakt enhetliga. De kan ju faktiskt ha sett något olika ut.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
Tydligen har dom sett like olika ut efter vilken tid dom anlänt - och vilken del av Eurasia dom kommit från.

Fynd av 22.000 år gammal solutrean-teknologi utanför Virginia har numer förstärkt Soutrean-hypotesen:

http://articles.washingtonpost.com/2012-02-29/national/35443796_1_archaeologists-blade-stone-tools
http://en.wikipedia.org/wiki/Solutrean_hypothesis
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Kylarvende

 • Stammis
 • Antal inlägg: 367
Undras om man gjort ngn DNA på den blåögda mumien? kankse finns det inslag av Neanderthal el dyl?
 

Utloggad Jotuni

 • Stammis
 • Antal inlägg: 356
Finsk professor Panu Hakola har studerat finskans, aymaras och qetchuans likheter med andra aglutinerande språk.

Hans teorin heter Duraljan.

En av hans böcker heter: Duraljan vocabulary : lexical similiarities in the major agglutinative languages och andra 1000 Duraljan Etyma: An Extended Study in the Lexical Similarities in the Major Agglutinative Languages.

Han har hittat liknande ord med samma betydelsen (kollade förjande från nettet) mellan finskan och quechuan/aymaran t.e:

karkottaa = karkutta
paksu = puksa
kuinka kaukana? = kaukana?
armahtaa, antaa anteeksi = armatta


Utloggad Vetgirig

 • Gode
 • Antal inlägg: 2 470
 • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
Shamanbältets likheter inom språk, från Atlanten till Sydamerikas sydspets är bevisad. Likheterna finns för grundläggande ordförråd rörande jakt, fiske, samlande, religion (shamanism). Detta är alltså språkutvecklingar från före indoeuropéer. Sistnämnda är f ö under kritik, då andra mekanismer lättare förklarar  språköverföringar, t ex naturliga kontakter (handel, krig, genutbyten/giftermål).
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Jotuni

 • Stammis
 • Antal inlägg: 356
Hakolas Duraljan teorin fått sitt namn från dravidiskan (språkerna man talar i söder India), uraliskan (finska, ungariska), altaic (tydligen mongoliska), japanska och andiska (aymara, quechua).

Med Hodjjat Assadian har Hakola presenterat Suduraljan hypotesen där "su" är från sumeriskan.

Hakola & Assadian: Sumerian and Proto-Duraljan : a lexical comparison concerning the Suduraljan hypothesis

Simo Parpola har skrivit om sumeriskans och uraliskans släkning: http://users.cwnet.com/millenia/Sumerian-Parpola.htm I Hungarn är sumeriskans och hungariskan besläkning blivit populär.

Dessa teorier/hypoteser är omdiskuterade.

Utloggad Kylarvende

 • Stammis
 • Antal inlägg: 367
Jotuni, Vetgirig mfl!
Intressant med Shamanbältet. Men för att återgå till den blåögda mumin så undrar man om DNAn. Vilka mutationer finns? Är det samma som hos den befintliga befolkningen idag, eller vad?

Utloggad Kylarvende

 • Stammis
 • Antal inlägg: 367
Inte den blåögda mumien, men intressant ang DNA i Sydamerika
« Svar #12 skrivet: oktober 13, 2013, 20:07 »
Hej!

Ang DNA är denna länk spännande:

http://beforeitsnews.com/paranormal/2013/10/paracas-skull-dna-update-2457716.html

"The mtDNA sequence is very interesting. It does match human mtDNA, but has a LOT of unique mutations that are not present in most known haplotypes from A to Y, nor in Denisova or Neanderthal. Many of them are completely unique and not what is normally found in South America."

Utloggad Jotuni

 • Stammis
 • Antal inlägg: 356
Shamanbältets likheter inom språk, från Atlanten till Sydamerikas sydspets är bevisad. Likheterna finns för grundläggande ordförråd rörande jakt, fiske, samlande, religion (shamanism). Detta är alltså språkutvecklingar från före indoeuropéer. Sistnämnda är f ö under kritik, då andra mekanismer lättare förklarar  språköverföringar, t ex naturliga kontakter (handel, krig, genutbyten/giftermål).

Vad tror du shamanbältet och shamanismen är? Shaman är präst.

Utloggad Kylarvende

 • Stammis
 • Antal inlägg: 367
Blågögd undervattensmumie?
« Svar #14 skrivet: november 04, 2013, 14:03 »
Hej!
Möjligen anknytning till den blåögda mumien. Undervattensarkeologi kan avslöja vad som hänt under istider när vattennivån var lägre.

http://www.peruthisweek.com/news-peru-underwater-archaeological-dig-will-investigate-pachacamac-site-101293

Utloggad Kylarvende

 • Stammis
 • Antal inlägg: 367
Blågögd mumie stod surrad till rors?
« Svar #15 skrivet: november 05, 2013, 16:49 »
Trolig koppling till den blåögda mumien. Kan möjligen vara samma mumie som man befriat från surrningen i det första inlägget på denna tråd.

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-24665427

Ancient mummies found in Lima suburb

“are fully dressed wrapped in rope.”

Utloggad Kylarvende

 • Stammis
 • Antal inlägg: 367
Blågögd mumie rödhårig?
« Svar #16 skrivet: november 06, 2013, 10:58 »
Var den blåögda mumien rödhårig? Tidens tand har väl gnagt på den blåögda mumiens hår. Det är nog svårt att veta vilken hårfärg den hade ursprungligen. Länken nedan visar att åtminstone ett par rödhåriga mumier har hittats i Peru. Återigen vet man väl inte vilka kemiska reaktioner som kan ha skett i myllan hos mumierna, som eventuellt kan ha förändrat färgen på håret.

http://thegreaterpicture.com/skulls.html
 

http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_tuathadedanaan04.htm

Utloggad Kylarvende

 • Stammis
 • Antal inlägg: 367
Blågögd mumie med kompisar från Malta?
« Svar #17 skrivet: november 07, 2013, 17:19 »
Kom förfäder till kompisar till den blåögda mumien från Malta? De långa skallar som har hittats i Peru fanns tidigare även på Malta.

http://www.bibliotecapleyades.net/esp_maltaskulls_1.htm

http://www.philipcoppens.com/hypogeum.html

Utloggad Boreas

 • Gode
 • Antal inlägg: 5 477
Deformerade skallar var troligen något som hörde adeln till - såväl på Malta och i Frankrike som i södra Amerika;

Citera

The skeleton of an ancient aristocratic woman whose head was warped into a deformed, pointy shape has been unearthed in a necropolis in France.

The necropolis, found in the Alsace region of France, contains 38 tombs that span more than 4,000 years, from the Stone Age to the Dark Ages.


http://www.livescience.com/41244-deformed-skull-burial-in-france.html
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”