Författare Ämne: Kung offrades på Irland  (läst 3523 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Kung offrades på Irland
« skrivet: oktober 01, 2014, 20:18 »
Kung offrades på Irland:
http://www.irishcentral.com/news/3000-year-old-bog-body-is-likely-sacrificed-irish-king-127898048-237406461.html
Jämför Snorres berättning om svenska kungaoffer

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Kung offrades på Irland
« Svar #1 skrivet: oktober 01, 2014, 20:50 »
Här saknas ett frågetäcken i trådens titel.

Citera

Experts at the National Museum of Ireland believe the body accidentally discovered in a bog in County Laois could be that of a sacrificed Iron Age Irish king.


Citera
The body displays various cuts that show the man was killed in a ritual killing associated with kingship.

Hur kan märken efter skavsår berätta om att personen i fråga varit del i en ritual?
Hur kan samma märken fastslå att han varit en "kung"?
Fanns det kungar på Irland under bronsåldern?

Citera

They will be pay particular attention to the bog body’s nipples. Whether or not his nipples have been cut could indicate whether he was a king.


Denna form för rit har jag tidigare aldrig hört om förut. Varför står det inget om detta i historieböckerna?!

Citera

Kelly explained “The kissing or suckling of a king’s nipples was a gesture of submission,” Kelly said. “So by cutting the nipples, the king was being decommissioned.”

http://www.irishcentral.com/news/3000-year-old-bog-body-is-likely-sacrificed-irish-king-127898048-237406461.html


Tror KF på det här?
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Kung offrades på Irland
« Svar #2 skrivet: oktober 01, 2014, 20:59 »
Nja, jag återgav bara en hypotes att jämföra med skandinaviska källor. Jag kan inte tillräckligt om irländska källor för att bedöma om det finns fog för gissningen. (Avsaknaden av frågetecken var överskriften på nätet.)

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Kung offrades på Irland
« Svar #3 skrivet: oktober 02, 2014, 00:03 »
Såna "sovereignty nymphs", som nån "king" skulle ta till maka, lever idag fortfarande som "ban-shees" av aristokratiska ätter, sägs det. De signalerar t ex annalkande döden av en ätts huvud. Så de kungar det gäller skulle bättre kallas för lokala härskarna av en klans territorium. Det är Kung Arthurs och Hans Riddares Äventyr som befastar sig med duell där insatsen är imho en sån lokal sovereignty nymph.

Respektive iriska riter var kanske en hemlighet reserverad för högre eliten. I detta ställe har vi där några sägner däri den yngste från tre bröder blir den enda resolut nog för att kyssa en stor monstruös padda. Det är den "sovereignty nymph" som återvinner ungdomen på det viset och den ynglingen blir då kung över hennes territorium. Denna motiv är känd i hela Europa som barnsagan om Drottning Grodan. Det är egentligen märkligt eftersom kulturer av Old Europa (se Gimbutas teorier) - t ex Vinca på Balkan, kände väl gudinnan i form av en groda, som var kanske en del av kvinnliga mysterier gällande fertilitet av fälten. - Traditioner av bönder är mycket livskraftiga.

I slutet kunde man undra hur dåtida "druider" kunde uttrycka samma symboliska situationer. Jo; det finns  exemplen av olika koder som man kunde använda till detta. I "Mabinogion" finns en story med en gammal och en ny partner av "jordgudinnan", däri en skinbag, vilken kan hålla fertilitetspotential av hela landet inuti, spelar den centrala rollen. Samma story i abstrakt form (t ex 3 ringar och en spjut) kan man återfinna i hällristningar på Brittiska Öarna. De finns placerade så tätt inom speciella områden att man undrar om de blivit utförda genom betalda specialister för att säkra välgången av individuella familjer levande inom klan-territoriet.
 

Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Kung offrades på Irland
« Svar #4 skrivet: oktober 02, 2014, 00:16 »
I texten framgår det att det handlar om spekulationer. Det finns väl ingen möjlighet att på en kropp avgöra om den offrats
Hallonflickan utanför Falköping anses ha offrats, men hennes död i mossen kan lika gärna ha varit ett dödsstraff för något brott.