De fenomen du beskriver har att göra med komplex mikrobiologi och organisk markemi av ett slag som till stora delar är vetenskapligt ofullständigt outrett. Mycket av idéerna kring fenomenen befinner sig därför ännu på hypotesstadiet.
Att vattenytor på pölar ser oljiga ut är ett vanligt förekommande fenomen i naturen. Oftast är det en effekt av närvaron av järnbakterier (bakterier som får sin energi genom oxidation av järn vilket leder till bildning av trevärt järn och järnutfällningar). Av bilderna i bloggen du hänvisar till är det tydligt att sanden ni grävt i på många ställen är rödbrun av järnutfällningar.
Skumbildning är ett komplext fennomen som kan ha en mängd olika förklaringar. Det kan t.ex. vara fråga om att jorden innehåller en stor mängd organiska partiklar med hydrofoba (vattenavstötande) ytor (t.ex. många humusämnen), närvaro av långkedjiga fettsyror etc. Många nedbrytande bakterier som förekommer i jorden har hydrofoba ytor och är kända för att bidra till skumbildning i närvaro av vatten. I detta fall är det svårt att säga exakt vad som orsakar skumbildningen, kanske är det någon kombination av ovanstående orsaker.
Jag tror inte att den skumbildning du beskriver har något att göra med ytspänningsnedsättning tillföljd av närvaro av såpa eller lut. Jag är tveksam till om skumbildningen i sig skulle kunna bidra till tolkningen av gropen, detta med tanke på fenomenets vanlighet och komplexa orsakssammanhang.
(Jag är medveten om att jag i det här svaret låter fruktansvärt träig. Tur att du känner mig och förhoppningsvis har en mer nyanserad bild av hur jag är...)