Kultplatskontinuitet är ett ämne som diskuterats i över 100 år. Står dagens kyrkor ovanpå förkristna kultplatser, eller kanske rentav på "hednatempel"? Det finns ett fåtal bevis som pekar på detta; fall där kyrkor placerats inom området för äldre bebyggelse (Borg i Östergötland och Borg på Lofoten), fall där kyrkan placerats direkt på platsen för en tidigare byggnad med mer eller mindre tydliga spår som tyder på en rituell funktion (Eskilstuna i Södermanland, Mære i Trøndelag, Lisbjerg i Jylland och Gamla Uppsla i Uppland). Under Gamla Uppsala kyrka har det emellertid påträffats kristna gravar under de nuvarande murarna vilket kan leda till att man kan tolka denna underliggande byggnad som en tidigare träkyrka. Däremot återfinns det husterasser i anslutning till kyrkan där det kan ha stått en äldre (hall)byggnad.
Vidare har vi fynden under Frösö kyrka, ett nedbrunnet träd med utspridda djurben efter vilt. Mycket tyder på att detta rör sig om ett "heligt träd" med tillhörande djuroffer.
Om vi utgår ifrån att kultplatskontinuitet är en realitet; vilka var det som lät uppföra dessa första kyrkor? Om man antar att de som antog kristendommen även ägde de hallar där kulten bedrevs så kan det vara rimligt att anta att man även bedrev de första gudstjänsterna i dessa byggnader. Kan det varit dessa människor som senare lät uppföra de första träkyrkorna under t ex 1000-talet? Om så är fallet så rör det sig om både kultplats- och maktkontinuitet.
Vidare, den förkristna kulten bedrevs på många ställen i landskapet, vilket bl a de sakrala ortsnamnen pekar på. Varför har man då valt att uppföra en kyrka på just denna plats? Handlar det om att dessa platser har olika funktioner och att den senare kyrkplatsen hade en speciell funktion? Nu generaliserar jag ganska grovt men det är nog något man måste göra om man skall diskutera kultplatskontinuitet som begrepp.
Åsikter? Är detta en möjlighet eller finns det saker som talar emot?
Informationen till detta inlägg är främst taget ifrån Anders Andréns artikel
Platsens betydelse - Norrön ritual och kultplatskontinuitet från boken
Plats och praxis - studier av nordisk förkristen ritual, rekomenderas.

/Johan