Jag tror inte att ”snörkjolen” är så vansinnigt ovanlig som man kan tro men det betyder inte att det var ett vardagsplagg.
I Täklimakan (Takla Makan) i Xinjiang (Uyghuriska Autonoma Republiken i nordvästra Kina) har man funnit ett stort antal välbevarade mumier, av vilka de flesta (om det rör sig om tiden fram till den kinesiska erövringen av området århundradena f.Kr) utgörs av europider av nordisk typ.
Elizabeth Wayland Barber, arkeolog och expert på förhistoriska textilier, deltog i en expedition till Xinjiang som anordnades 1995 och hade då möjlighet att undersöka några av mumierna på muséet i Ürümchi. De kvinnliga mumierna visade sig ha en snörkjol närmast kroppen (under övriga kläder). En manlig mumie som Barber undersökte bar vad som väl kan beskrivas som en "manlig variant" av snörkjol (knöts om penis). Se Barbers bok
The Mummies of Ürümchi (Macmillan, 1999)!
Snörkjolar användes här uppenbarligen som underkläder, och som vardagsplagg. Detta kan också ha varit ett vanligt bruk i Nordeuropa.
Barber anser, i likhet med forskare som Olga Soffer, James Adovasio och David Hyland, att snörkjolar (
string skirts) har förekommit redan under paleoliticum. Se t.ex
Barber, Elizabeth Wayland.
Prehistoric Textiles. Princeton University Press 1991.
Soffer, Olga, Adovasio, James & Hyland, David.
The "Venus" Figurines. Textiles, Basketry, Gender and Status in the Upper Paleolithic. Current Anthropology, Vol 41 Nr 4, 2000. Finns att ladda ned i PDF-format,
http://www.unl.edu/rhames/courses/current/venus1.pdfmvh/hitpil