Författare Ämne: Koggmuseet i Malmö är nu nedlagt  (läst 5927 gånger)

Utloggad Sven lagman

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 138
Koggmuseet i Malmö är nu nedlagt
« skrivet: mars 19, 2010, 23:03 »
Efter sex mycket succefyllda år har nu Koggmuseet i Malmö stängt portarna för alltid.

1998 vände sig Malmös politiker till Fotevikens Museum för att få uppslag till lämpliga arbetmarknadsprojekt med historisk anknytning. Jag föreslog dem då att rekonstruera den kogg som vi påträffat och undersökt utanför Skanör. Projektet, som löpte fram till 2003, blev mycket lyckosamt. Två koggar rekonstruerades i full skala utifrån all tillgänglig vetenskaplig fakta. Förutom två underbara, seglande koggskepp var projektet ett av Malmös mest lyckade arbetsmarknadsprojekt. 53% av deltagaren (långtidsarbetslösa) kunde efter projekttiden lämna arbetslösheten. Sådan statistik baserad på fakta värmer.

Malmö fick dock ett problem. Vad i hela friden skulle man göra med två seglingsfärdiga skepp? Man plockade upp vår redan 1998 färdiga plan på hur det hela skulle kunna fortsätta att utvecklas. Planen omarbetades och ett anbud gick ut och Fotevikens Museum tog hem detta i hård konkurens. Malmö hade tänkt sig en liten enkel kajplats och en liten cafeteria. Vi lyckades emellertid få sponsorer så att vi i stället kunde planka in ett tre gånger så stort område, bygga om hela kajområdet i medeltidstil med handelsbodar, smedjor och strandkapell, göra en stor basutställning och en hel restaurang i medeltidsstil. Dessutom bjöd vi in alla medeltidsföreningar att fritt och utan kostnad få disponera lokalerna till sin egen föreningsverksamhet.

Besökstalet på museet ökade för varje år. Förra året var det mängder med internationella besökare som kom över från Köpenhamn till Malmö enkom för att gå på Koggmuseet och se koggarna. Vi blev därför minst sagt förvånade när en ny anbudstid skulle inledas och Malmö beslutat att helt lägga ner museet, kajområdet och den medeltida restaurangen. Anbudet gällde bara att puttra omkring med den lilla koggen i hamnen för hjälpmotor under två månader på våren och en på hösten.

Foteviken har en stark vänförening, Sveg, och här finns det aktiva ”Skeppslaget”. Med deras hjälp vann vi även det nya anbudet. Även om museet och de medeltida miljöerna är försvunna kommer vi således att kunna segla också den stora koggen. Det finns faktiskt en fördel med att inte ha koggarna knutna till ett museum. Vi är under sommartid inte bundna till att ligga vid kaj. Vi kan således gå ut på långfärder med koggen och på detta sätt sprida kunskap om medeltida skeppstekniker men givetvis också marknadsföra Malmö i många spännande hamnar. Men Malmö mister obönhörligt en stor internationell attraktion.Utloggad Jerrark

 • Veteran
 • Antal inlägg: 797
SV: Koggmuseet i Malmö är nu nedlagt
« Svar #1 skrivet: mars 20, 2010, 12:03 »
Vi blev därför minst sagt förvånade när en ny anbudstid skulle inledas och Malmö beslutat att helt lägga ner museet, kajområdet och den medeltida restaurangen.

Vilken motivering gav Malmö för att lägga ned museet, kajområdet och restaurangen? Ligger det inte i Malmös intresse att ha en sådan internationell attraktion?

Utloggad Sven lagman

 • Avslutat konto
 • Gode
 • Antal inlägg: 1 138
SV: Koggmuseet i Malmö är nu nedlagt
« Svar #2 skrivet: mars 20, 2010, 12:14 »
Nej, uppenbart inte. Man kom aldrig med någon motivering.

Utloggad Mats Hansson

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 806
SV: Koggmuseet i Malmö är nu nedlagt
« Svar #3 skrivet: mars 20, 2010, 17:18 »
Ett exempel på den allra värsta typen av politisk klåfingrighet, tycker jag.  :(

/Mats

Utloggad Jerrark

 • Veteran
 • Antal inlägg: 797
SV: Koggmuseet i Malmö är nu nedlagt
« Svar #4 skrivet: mars 20, 2010, 18:04 »
När man läser museets hemsida så inser man hur synd det var att det lades ned, det verkade väldigt intressant och trevligt. Jag hade t o m planer på att försöka ta mig dit ned i sommar och titta.
Tur att Foteviken fått vara kvar i alla fall.

Utloggad Sven-Åke

 • Veteran
 • Antal inlägg: 652
SV: Koggmuseet i Malmö är nu nedlagt
« Svar #5 skrivet: mars 21, 2010, 01:07 »
Jag hade också planer på att besöka  koggarna.  Var tar dom nu vägen?