Två gånger om året bjuder Riksantikvarieämbetet i samarbete med olika lokala samarbetsparter in till digitala nätverksträffar och berättar om vad som är aktuellt inom området immersiva medier. Den 27-28 mars är det Kalmar läns museum tur att tillsammans med Riksantikvarieämbetet vara värd.
Temat för vårens digitala konferens är “360 – från “hype” till en del av verktygslådan”. Vad har hänt de senaste åren med 360 för virtuella upplevelser? Vilka är erfarenheterna? Vilka för- och nackdelar har tekniken? Dessa och andra frågor ska yrkesverksamma, ideellt engagerade, forskare, entreprenörer, guider och studenter inom musei- och kulturarvsområdet samt konstnärer, företag och verksamma inom branschen diskutera.
– Detta är ett viktigt forum för att ha koll på praktisk användning av ny teknik, säger Nicholas Nilsson, t f chef för Museiarkeologi sydost på Kalmar läns museum, en av arrangörerna.
Immersiva medier är samlingsnamnet på medietekniker – till exempel Virtual Reality, Augmented Reality eller 3D – som gemensamt skapar en helhetsupplevelse som av betraktaren kan upplevas som omslutande. Immersiva medier ger oss nya sätt att förmedla, förstå och gestalta kulturarv, men även nya sätt att skapa kultur, nya verk och upplevelser. Nätverket för immersiva medier är ett informellt nätverk för alla som är intresserade av utvecklingen inom detta område.
Nätverksträffen är kostnadsfri och öppen för alla som är intresserade.
Medverkande
Medverkar gör representanter från flera museer runt om i hela Sverige, bland annat Stockholms länsmuseum, Världskulturmuseerna, Statens försvarshistoriska muséer samt, Forum för levande historia, Virtualsweden och Glimmingehus. Deltar gör även representanter från Göteborgs universitet, den kungliga nederländska akademin för konst och vetenskap. Från Kalmar läns museum medverkar Nicholas Nilsson, t f chef för Museiarkeologi sydost som presenterar de digitala plattformarna för de arkeologiska utgrävningarna vid Öjabymotet och museiverksamheten på Wimmerströmska gården, samt Museipedagogerna Linda Liljeberg och Adam Norman som ger exempel på hur de har integrerat 360-film i museets pedagogiska verksamhet för att förstärka den fysiska upplevelsen av en tidsresa.
Program och mer information
När: Måndag 27 mars, 12.00-17.00 och tisdag 28 mars, 9.00-12.00
Var: Digitalt via Zoom
The post Kalmar läns museum värd för nätverksträff om immersiva medier appeared first on Kalmar läns museum.