Arkeologiforum

Arkeologi => Järnålder/vikingatid => Ämnet startat av: Leif skrivet september 05, 2012, 08:47

Titel: Förromerska kulthus i Halland
Skrivet av: Leif skrivet september 05, 2012, 08:47
Jag brukar vara rätt skeptisk till termen kulthus. De känns oftast väldigt spekulativa och sällan speciellt belagda. Undantag förekommer givetvis. Och ett sådant är kulthusen som just nu grävs i Skrea utanför Falkenberg. Utifrån kontexten (inte minst själva konstruktionen samt närvaron av flatmarksgravar) så köper jag dem rakt av. Inget snack om saken.
http://arkeologiihalland.blogspot.se/2012/09/vi-har-nu-schaktat-i-en-vecka-pa-skrea.html

(http://3.bp.blogspot.com/-zbOHTeLY980/UEZgnwW6TPI/AAAAAAAAABM/_V4EmgYJOJ0/s400/DSC_0066.JPG)
Titel: SV: Förromerska kulthus i Halland
Skrivet av: Kungsune skrivet september 05, 2012, 10:05
Spännande! Har länge tänkt att man borde hitta rituella platser där man förberett liken inför gravsättning. Järnåldersgravarna berättar ju faktiskt att man ägnat ganska mycket energi åt det men några egentliga belägg för var detta skett är väl sällsynt. Man kan ju tänka sig att man haft ganska stora variationer lokalt men även efter vilka egenskaper man förknippar den avlidne med. Utplockade benrester mm kan säkert ha återanvänts till amuletter och andra magiska föreställningar såsom ännu kan observeras i vissa kulturer. En god jägares lik kan exempelvis återutnyttjas rituellt för att ladda pilar mm, för praktiskt bruk av de efterlevande.
Titel: SV: Förromerska kulthus i Halland
Skrivet av: Piankhy skrivet september 05, 2012, 10:14
Redan på stenåldern (stridsyxekultur) fanns ju det berömda dödshuset i Turinge, som verkar ha fungerat som begravningsplats men troligen också kulthus. Där har man ju pysslat med ben och gravgåvor på ett ganska avancerat sätt.
Titel: SV: Förromerska kulthus i Halland
Skrivet av: Piankhy skrivet september 05, 2012, 10:20
Ett annat kulthus från bronsålder eller förromersk järnålder beskrivs i den här rapporten från Sörmland:

http://www.sormlandsmuseum.se/PageFiles/8530/2003_06.pdf (http://www.sormlandsmuseum.se/PageFiles/8530/2003_06.pdf)

I slutet finns en litteraturlista som tar upp en del intressant kulthus-litteratur.
Titel: SV: Förromerska kulthus i Halland
Skrivet av: Leif skrivet september 05, 2012, 11:05
Jag brukar som sagt vara skeptisk till dem, men visst finns det exempel som är plausibla. Däremot är de EXTREMT ovanliga i äldre järnålder... Känner egentligen bara till Kärragård i Laholm som liknande svenskt exempel tidsmässigt.

Sedan är frågan givetvis om "hus" är rätt suffix på denna 9x9 m stora konstruktion. Men i brist på bättre term får det åtminstone sökmotorer att peka i rätt riktning.