Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Gran som konstruktionsvirke

Författare Ämne: Gran som konstruktionsvirke  (läst 3118 gånger)

Utloggad stigman

  • Stammis
  • Antal inlägg: 123
Gran som konstruktionsvirke
« skrivet: april 20, 2006, 23:05 »
Vågar man använda gran som virke i hus från och med...1000talet i Norden? Byggmästare och stävsmeder är ju konservativa. Araisi är väl furutimrat? Såg en  fin timrad Vikingahall, 7*11 m i Orbaden vid Ljusnan.

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Gran som konstruktionsvirke
« Svar #1 skrivet: april 21, 2006, 06:18 »
Jag har svårt att tänka mig att man under ungre järnålder inte använde gran om man hade tillgång till det. Rakvuxet, kan vara tätvuxet, så varför inte?

Grundfrågan är väl om rekonstruktionen skall sägas spegla den plats den står på och om gran i så fall fanns där. Å andra sidan kan man nog räkna med att det finns gran som enstaka plantor/individer betydligt tidigare än det ger ett genomslag i pooendiagram och betraktas som skogsbildande. T.ex. i Jönköping så har vi 2 st C14 dateringar av gran (kottefjäll respektive träkol) till äldre romersk järnålder, men vegetationshistorikerna menar att granen inte dök upp som skogsbildare förrän under typ 6-800 talet.

Summasummarum: om rekonstruktionen skall spegla lokala förhållanden så anser jag att man kan använda gran om vegetationshistoriken tillåter det. Ju längre norr över rekonstruktionen byggs ju tidigare kan man använda gran.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad stigman

  • Stammis
  • Antal inlägg: 123
gransmedja
« Svar #2 skrivet: april 21, 2006, 21:17 »
Ja nu står stommen till smedjan rest på Hogslaby och gran är den och bara tränaglar är det och snart ska brädtaket på och bälgar med täljstensblästerskydd från handöl och 4600 kr vikingatida städ från sturehovs vikingasmedja...
Jag valde gran för det är lätt att bära...