Författare Ämne: Ormdyrkan i norden?  (läst 7480 gånger)

Utloggad alarik36

  • Novis
  • Antal inlägg: 18
    • http://www.expage.com/uppakra
Ormdyrkan i norden?
« skrivet: januari 15, 2006, 16:40 »
I Baltikum var det vanligt och Gotland verkar också ha haft det under vikingatiden. Jag talar om ormtillbedjan. På hällristningar från Vitlycke kan man se en man stå på knä framför en orm. Det finns en gotländsk berlock från järnåldern med en torkad orm. Kanske för fruktbarhet och en säker barnfödsel. En del tror att de är symboler för regn. Jag misstänker att de har en koppling till pre-asatidens modergudinna Nerthuz. Hennes budbärare och tecken på stor lycka. På Kreta finns det antika avbildningar av en ormgudinna. I Bibeln framställs ormen som ond. Kanske var den en vanlig symbol innan judendomen blev monoteisitisk? I gutasagan förtäljs om en Vitastjärna som har en dröm om tre ormar i livmodern. En romersk historieskrivare skrev om vansinnig lycka bland ostrogoterna i Rom: en kvinna hade drömt om ormar i magen..Kanske något som ytterligare styrker goternas ursprung på Gotland eller Östersjöområdet. Jag har ett svagt minne att jag läst om ormdyrkan i sen tid i Sverige. Någon som har hört någonting?

Alarik

Utloggad Tylluan

  • Medlem
  • Antal inlägg: 25
    • http://www.lajv.org
Ormdyrkan i norden?
« Svar #1 skrivet: januari 15, 2006, 22:43 »
Hur definierar du ormdyrkan? Är det att det är just ormen man dyrkar eller att ormen finns med i mytologin som symboler för något? I nordisk mytologi så förekommer ormen del i form av lindormen och dels det djur som tillskrivs Frigg, som stod för läkande. Ormen var hennes budbärare. Värt att notera är att båda är kvinnliga väsen.

Utloggad alarik36

  • Novis
  • Antal inlägg: 18
    • http://www.expage.com/uppakra
Ormdyrkan i norden
« Svar #2 skrivet: januari 17, 2006, 14:21 »
:roll:
Det var intressant att gudinnan Frej anses stå bakom ormen, hennes budbärare. Jag vet inte hur jag kunnat missa det. Min allmänna tanke var att det skulle ha kunnat vara gudinnan Nerthuz djur. De förekommer redan under bronsåldern. De finns på en bildsten från När från 600-talet.

Så sent som på 50-talet, enligt programmet "Folkminnen", så stannade ett husbygge av i flera dagar. Anledningen var att man måste finna en orm att lägga i husgrunden, annars betydde det otur. Jag har för mig att man har haft för vana att mata ormar på svenska landsbygden. Det har iaf varit vanligt i Baltikum. Troligtvis en urgammal sedvänja!

Alarik

Utloggad Tylluan

  • Medlem
  • Antal inlägg: 25
    • http://www.lajv.org
Ormdyrkan i norden?
« Svar #3 skrivet: januari 17, 2006, 15:14 »
Jag har hört att man hade snokar i kornbodar och det är ett ganska bra skydd mot gnagare. Trädgårdsmästarens bästa vänner är ju igelkotten och snoken, även om den sisnämnda är mindre trevlig om man inte är förtjust i ormar. Så den logiska förklaringen till fenomenet är att man slapp gnagare i huset om man hade en orm i grunden eller i husets direkta närhet.

Det kan säkert finnas kopplingar, men frågan är hur mycket man ska göra. Och sedan hur man såg på ormen varierar mellan olika kulturer. I Bibeln så anses ju den vara ett ont väsen medan i den nordiska mytologin så är Lindormen neutral och kan vara både ond och god. Lindormen vaktar dessutom Midgård. Här kan en förklaring vara att i nuvarande Israel så finns det giftormar (vilken skada de kan göra låter jag vara osagt) medan i Norden är det bara hasselsnoken och huggormen som är giftig, men inte så giftiga att ingen kan överleva ett bett.

Utloggad Ethelred

  • Medlem
  • Antal inlägg: 41
Ormdyrkan i norden?
« Svar #4 skrivet: januari 17, 2006, 18:30 »
Kanske vaktar även ormen våra runstenar.

Utloggad alarik36

  • Novis
  • Antal inlägg: 18
    • http://www.expage.com/uppakra
Ormdyrkan i norden?
« Svar #5 skrivet: januari 18, 2006, 14:16 »
Hej på er!
Jag glömde säga att ormen lades i husgrunden på Orust, inte så långt från Tanum, där det alltså finns en avbildning i Vitlycke. Jag har också sett en märklig ormsten i Femlingehult gömd i buskarna. Någon som känner till den? Den är med en orm avbildad i relief.



Alarik

Utloggad Tylluan

  • Medlem
  • Antal inlägg: 25
    • http://www.lajv.org
Ormdyrkan i norden?
« Svar #6 skrivet: januari 18, 2006, 22:54 »
Min spontana reaktion är att man ska vara lite försiktig med att kalla ormens förekomst i folktro och mytologi för ormdyrkan. Jag tror snarare att man ska se det som att ormen har haft en plats i livet på en bondgård och har i många fall varit en positiv/neutral figur. Ormen skadar inga husdjur i någon större utsträckning, den äter skadedjur och är ändå ganska harmlös.

Dessutom är den lätt att avbilda 8)

Utloggad Ethelred

  • Medlem
  • Antal inlägg: 41
Ormdyrkan i norden?
« Svar #7 skrivet: januari 20, 2006, 13:53 »
Ormen som sådan kanske är djur som i alla tider satt människans fantasi  i rörelse. Den har sin egen karaktäristik inte minst genom sitt speciella utseende,  samt att den kan skada med sitt gift.
Hos människor finns även ett i varierande grad medärvt genetiskt beting att undvika kräldjur, som hos en del idag kan ta sig en närmast fobisk proportion. :shock: Vilket torde göra att skrönor om ormar därför kanske "kittlar" lite extra.  

Min farfar som bodde i Stockholmsskärgård som ung, berättade att i början av 1900-talet, så skrämde skärgårdsbefolkningen upp varandra till vanvett med historier om sk. Lindormar och Sjöormar vilka kom simmande och tog sig upp i små båtarna och attackerade de skräckfulla skärgårdsborna.  Sjöormarna hade en längd på flera meter, och var försedda med en hårman, och någon gång lät även berättaren förstärka sin historia genom att  förse dem med horn.

I början på 1900-talet hade uppenbarligen inte Storsjön i Jämtland ännu inte fått ensamrätten till sitt vidunder.

Tydligen levde skrönorna om sjöormarna i Stockholms skärgård fortfarande kvar i folks medvetenhet så sent som på 1920-talet.
Vilket visas av följande länk:

http://user.bahnhof.se/~wizard/gust03/okandadjur_saltsjobadsodjuret.html