Författare Ämne: Var kommer finnarna ifrån?  (läst 12223 gånger)

Utloggad den urinerande gnun

  • Novis
  • Antal inlägg: 8
Var kommer finnarna ifrån?
« skrivet: december 14, 2005, 16:30 »
Ja, som frågan lyder, var kommer finnarna ifrån? Jag tänkte fråga här där det finns arkeologer. När dyker de första lämningarna efter germaner upp? Kan man särskilja på samiska fynd och finska dito. Vad finns det för moderna teorier?

Utloggad Krax

  • Veteran
  • Antal inlägg: 533
Var kommer finnarna ifrån?
« Svar #1 skrivet: februari 13, 2006, 21:25 »
Vi vandrade ju alla från Afrika en gång i tiden, och spred ut oss lite här och var. Vetenskapen funderar på om Finnarna kom från öster och söder. Det är ju lite svårt att veta exakt, när Skandinavien inbördes är lite ihopblandad kompott genom åren. Människan har ju flyttat på sig beroende på föda, krig och så vidare. Och bildat nya grupper och fått nytt blod. Fynd efter germaner har man sedan bronsåldern. De hade ju en viss inverkan för att Rom föll.
Vet inte riktigt vad du menar med samiska fynd och finska fynd. Samerna blev en egen grupp med egen kultur någonstans  mellan brons och järnålder, det var inte så stor skillnad på samisk kultur och annan på denna tid. Under järnålderns senare skede började samerna utnyttja fjällområdena mer intensivare, samtidigt som södra Sverige och Finland gick allmtmer i linje med övriga Europa, stadsbyggnad (Birka osv.) och peningekonomi. Någon mer som kan fördjupa sig i frågorna kanske? :wink:
en som tror sig veta allt, vet ingenting

Utloggad hsu

  • Stammis
  • Antal inlägg: 297
    • http://www.henriksummanen.com
Var kommer finnarna ifrån?
« Svar #2 skrivet: februari 14, 2006, 09:26 »
Detta är en rätt rörig fråga. Jag tror att man måste titta på den ur ett annat perspektiv än den traditionellt nationalistiska: varifrån befolkades det område som idag är finland? I hur många omgångar har kulturerna skiftat?

Frågorna kommer att ge olika svar beroende på om man tittar på DNA, BioAntropologiska drag, språk eller arkeologiska materiella kulturer.

/Henrik

Utloggad Ethelred

  • Medlem
  • Antal inlägg: 41
Var kommer finnarna ifrån?
« Svar #3 skrivet: februari 14, 2006, 10:39 »
Grovt generellt... Så var det i kring trakterna av Volgadeltat som olika nomadiserade stammar började att slå sig ner... Det var väl där som "kulturen" så sakteliga började ta sin form.

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Var kommer finnarna ifrån?
« Svar #4 skrivet: februari 14, 2006, 12:49 »
Räknas varggrottan (eller vad den där paleolitiska fyndplatsen nu hette)? Om så är fallet så är frågan omöjlig att besvara eller ens spekulera i.....
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad hsu

  • Stammis
  • Antal inlägg: 297
    • http://www.henriksummanen.com
Var kommer finnarna ifrån?
« Svar #5 skrivet: februari 14, 2006, 15:37 »
Jag får försöka vända på frågan igen:

Vad menar man med "Finnar"? Är det de som idag bor i Finland (blandade kulturer av germaner/finska folk och ryssar)? Eller är det de som pratar finno-ugriska språk (alltså även de som bor på kolahalvön och i Estland och Karelska näset).

Den här typen av frågor härstammar från en nationalromantisk tid, och är samtidig med t ex definitionen av vikingar som "svenskar" eller "norrmän". Dåtidens folk, oavsett när man sätter tidssnittet, kommer inte att ha talat samma språk, de kommer att ha haft olika ursprung och de kommer att ha haft olika kulturer.

Konkreta svar på dina frågor skulle jag säga är:

Germanska fynd: det finns inga definitioner på germanska fynd. Man kan tolka vikingatida kolonier som germanska, men det säger ganska lite om vilket språk de talade, och om de såg sig som "finnar" eller "germaner".

Samiska fynd: Samiska och Finska är förvisso släkt men på ganska långt avstånd. Som svenska och latin ungefär. Man har länge försökt få en bra definition av samiska fynd i sverige och norge men inte lyckats. Problemet är att man inte har sett sig som "samer" och "germaner" i förhistorisk tid, och alltså inte brytt sig om att använda materiella markörer för detta. Det har sannolikt varit mycket fler olika "folkslag" och identiteter som varit verksamma samtidigt än bara de som har överlevt till idag.

Moderna teorier brukar generellt sett inte jobba med språk/kultur/gener eftersom detta är delar av samhället som fungerar inom olika områden, sprids oberoende av varandra (delvis) och som dessutom är så svåra att förstå att man måste vara väldigt inläst på DNA, eller språkhistoria, eller arkeologi för att kunna säga någonting vettigt. Felkällorna är hur många som helst.

Hursomhelst brukar man traditionellt sett säga att finska språket kommer söderifrån/österifrån, som redan sagts i denna tråd. Så mycket är man överens om. Man vet inte riktigt när, men samiskan verkar ha låneord som tyder på att den varit i kontakt med sydligare språk under en mellanperiod, innan finskan kom på plats och troligen ersatte samiska inom området som nu är finland. När detta har skett är oklart men många pekar ut stenålder/bronsålder som troligt.

/Henrik

Utloggad Ethelred

  • Medlem
  • Antal inlägg: 41
Var kommer finnarna ifrån?
« Svar #6 skrivet: februari 15, 2006, 16:58 »
Det Ungerska språket är ju släkt med den finsk-ugriska språkfamiljen.
Hur långt bakåt i tiden kan man härleda detta språket på den platsen som idag kallas för Ungern ???  Vad vet man om Hunnerna och dess ursprung ??   :lol:   Finska hakkapelitter eller Samiskt ryttarfolk ???  :lol:

Utloggad hsu

  • Stammis
  • Antal inlägg: 297
    • http://www.henriksummanen.com
Var kommer finnarna ifrån?
« Svar #7 skrivet: februari 15, 2006, 21:30 »
Faktum är att det ungeska språket tillhör den Uraliska språkfamiljen och även samma gren som finskan, dvs den finno-ugriska (som är namngiven därav). Det finns forskare som motsätter sig detta släktskap, men det är generellt sett etablerat.

Finskan och ungerskan är dock inte så nära släkt som man skulle vilja tro, med normala lingvistiska mått hamnar man någonstans mellan 3-4000 år om man vill datera splitten. (Och sen är det förstås så att ingenting är så enkelt, men mellan tummen och pekfingret) :)

Jag känner inte till hur länge man talat ungerska i ungern, men det är om jag minns rätt (relativt) nyligt tillkommet på plats. Hunnerna har inte mycket med det hela att göra.

/Henrik

Utloggad den knaprande koprofagen

  • Novis
  • Antal inlägg: 1
Var kommer finnarna ifrån?
« Svar #8 skrivet: mars 01, 2006, 17:38 »
Så för att sammanfatta det hela så tycks det finnas en finsk-ugrisk stenålderskultur vid Volgadeltat. Det går ej att särskilja samiska fynd från finska dito. Det går ej heller att urskilja en germansk kultur i Finland eftersom den materiella kulturen är densamma bland folkslag boende i Finland