2. Många stammar påstås ibland ha sitt ursprung i Norden, kimbrer, teutoner, heruler, vandaler, goter etc. Ändå säger det sig själv att alla dessa folk knappast kan ha utvandrat från Sverige och Danmark, så tät befolkat var landet inte, och vi har inga arkeologiska spår att byar skulle läggas öde på grund av utvandring.
En kvalificerad gissning var att flertalet av dessa stammar bebodde nuvarande Nordtyskland, Nederländerna och Polen men att det fanns visdsa kontakter och begränsad utvandring från Norden till stamfränderna.
Nu behövber man inte stora mängder migranter för att initiera en kultur eller starta en ny 'stam'. Då HELA det norra Eurasien låg tomt efter istiden - 12.000 år f.n. - fans det enbart en mycket liten grupp människor som hade förmågan leva i det arktiska klimat. Lik väl ser vi att dom 1000 år senare hade etablerat förgreningar i alla himlariktningar - från Nordsjön till Biscaya, Nordkap och Vita havet - jämte Volgan och Kaspihavet, förutom Svartahavet och Medelhavet. Sen växer det från dessa avknoppningar fram nya befolkningsgrupper och kulturer, som markerar sej med olika särdrag redan 1000 år efter det. När det fasta jordbruket tar fart och 'regionala kulturer' blir till kontinentala 'civilisationer' har det alltså gått 3000 år till. Man behöver mao. inte stora folkgrupper som en förklarande början. Det räcker i princip med ett 30-talls mänskor...
Sen får vi dom historiska oroligheter som bräder sej mellan Persiska viken och Medelhavet udner bronsåldern -där 'krig' etableras som ett politiskt medel. I efterkant av sådana missfall - när krigens eländen utplånat hela folkgrupper - får vi så dom migrationer dom omtalas i källorna. Men häller inte i dessa tider behövs STORA antal för att verkställa effektiva .
Om en äldre häradshövding tar med sej sina söner, som i mogen ålder sitter som bönder på varje gård i häradet, med fruar, gårdsfolk och barn - så kan han nämnt flytta sej och bilda en ny stam - i et annat landskap. Tre generationer senare kan denna 'stam' räknas i 10.000 tals - om dom så vill/får/kan.
När fientlig invasion inte går att hejda kan således samo-geter, alaner och bulgarer känna sej nödtvungen emigrera, I annat fall kan man efter förödande krig med större folkmord och "bränd jords taktik" - erbjudas nordbor att flytta till bättre marker i dito klimat, så som tillfället var efter Väst-Roms kollaps.
En gotisk 'stamhövding' på vandring - så som dom beskrivs i romerska källor - kan alltså bestå av en h
häradshövding eller lanshövding, eftersom. Dom saxer och agler som vandrar till England var gärna av det senare slaget, eftersom deras ledare kunde kalla sej 'kungar' - och starta 'kungalinjer'. I annat fall vore dom 'jarlar'.
Flera utvandringar från Skandinavien lär ha gjorts såväl innan romartid som under och efter. Hur stora dom enskilda varit kan vi enbart teoretisera över - men det törs framgår att dom utvandringar som skedde efter romernas fall - den s.k. folkvandringstiden - varit substantiella. Samtidigt vet man att denna period framträder som "mycket fredlig" på norra sidan om Rhen - inte minst i Baltikum, Finland och Skandinavien. Det faller ju logisk - och borde tysta dom spekulationer som pågått om fusionen mellan svear och götar som resultatet av krig, erövring och förtryck. Läser man vad källorna faktisk berättra var det häller tvärtom - eftersom man behövde samarbeta mycket fast och intimt för att kunna möta och mästra dom utmaningar man mötte efter utvandringarna.