Övrigt > Övrigt

Information

(1/3) > >>

Vetgirig:
Jouni Tervalampi skickar med jämna mellanrum utdrag ur sin blogg/hemsida med intressanta historiska noteringar. Det handlar främst om Västeråstraktens/Västmanlands historia, men med ett specialintresse för samisk historia genom tiderna. Detta är en info och inte avsett som start av en debatt.

Nedan ett klipp från senaste utskick:

KOPPAR FRÅN CYPERN TILL SKANDINAVIEN AVBILDADE PÅ HÄLLAR
Representations of oxhide ingots in Scandinavian rock art: the sketchbook of a Bronze Age traveller? Johan Ling1 & Zofia Stos-Gale2.
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=9543295&fileId=S0003598X14000015
MOSSLIKENS KLÄDER I DANMARK FRÅN TIDIG JÄRNÅLDERN
Sandra Strandberg Sørgård har studerat 14 mossliks kläder från Danmark från förromersk järnålder.
Läsa mer: Sørgård, Sandra Strandberg  2014. Klær og status- en komparativ analyse avtekstiler og skinn funnet med myrlik
https://www.duo.uio.no/handle/10852/41530
MÄNNEN I BÅTGRAVAR VAR KLÄDDA I SIDEN
Männen i båtgravarna från Valsgärde var klädda i siden när de begravdes. Arkeologen och textilforskaren Annika Larsson säger till UNT.se:
– Sammanlagt finns över 2 000 tygfragment från de 10 vikingatida båtgravarna. Det är lika många som från de väldigt uppmärksammade textila fynden på Birka. Men till skillnad från fynden på Birka är nästan allt bevarat tyg från Valsgärde siden. Bara tre tygfragment är av ull.
Läsa mer: Spross, Åke  2015-03-15. Vikingapussel läggs i Uppsala. Unt.se
 http://www.unt.se/uppland/uppsala/vikingapussel-laggs-i-uppsala-3639219.aspx

history freak:
Notera att i båtgravarna i Valsgärde var männen begravda i sidenkläder med ursprung i mellanöstern och Kina.

dersa:

--- Citat från: history freak skrivet mars 24, 2015, 15:32 ---Notera att i båtgravarna i Valsgärde var männen begravda i sidenkläder med ursprung i mellanöstern och Kina.

--- Slut citat ---
Vi vet ju att nordbor åtminstone några hundra år senare reste till platser där sidenvägen passerade så det är väl ganska logiskt att man kom över siden från olika platser där siden vävdes ihop i olika mönster? Vilka som ligger begravda vet vi väl ännu inte men förhoppningsvis så kommer framtida undersökningar ge oss svar på var de begravda kommer ifrån och om det är män eller kvinnor som begravts.......

Castor:
Troligen låg Mälardalen på en av Sidenvägens förgreningar som gick från Svartahavstrakten (Särkland) till Norra Tyskland (Saxland), Frankrike (Valland) och England (Bretland).

history freak:
Jag tycker det var en intressant uppgift då det i samma rapport står att det vanliga klädmaterialet i svenska gravar på den tiden var ull. Det tycks alltså vara så att endast i Valsgärde användes högklassiga sidentyger på Vendeltiden. Varifrån kom dessa människor med nytt gravskick och exklusiva sidenkläder som vi inte sett tidigare ?

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion