Arkeologi > Järnålder/vikingatid

Vad hände vid 400-talets slut ?

(1/143) > >>

history freak:
Herulerna kom ju ursprungligen från Norden och blev legosoldater hos romarna sannolikt så långt tillbaka som vid Kr.f. De var också sjökrigare. Det förefaller nu som om det var vanligt att krigare från Norden redan för 2000 år sedan for ner till Romarriket och en period blev legosoldater. När de sedan återvände hade de kunskaper med sig om det utvecklade romarriket. bl.a. seglingskonsten. De hade också med sig väldigt många föremål från romarriket som vi återfinner vid arkeologiska utgrävningar. Naturligt kan också en del föremål ha varit handelsvaror men i så fall bevisar det ytterligare att handelskontakter funnits under oerhört lång tid.

När Herulerna återvände efter romarrikets sammanbrott under 400-talet återvandrade alltså ett stort stridsvant folk med den tidens yppersta kunskaper, även i seglingskonsten.. De flesta landade sannolkt i i Sverige. Hur kan ett sådant folk ha påverkat utvecklingen i vårt land ?  Notera de enorma guldfynden i Västergötland från denna tid och att Mälardalen tycks ha utvecklats till sjökrigarnas hemvist i vårt land. Detta är ett spännande område att forska vidare i för att kunna förklara det uppenbara uppsving vi kan skönja i slutet på 400-talet.
 

history freak:
P-A skrev detta intressanta inlägg 2007:


Citat från: Herulen skrivet februari 23, 2007, 16:24

Och du har givetvis rätt: herulerna intresserar få.

Visst finns det en märklighet över detta, att den enda skriftligt beskrivna invandringen intresserar så få. Frågan är förstås har det skett, eller är den en historisk sägen liknande Jordanes skröna om goternas urhem i Norden. Nu verkar det nog  med tanke på tidsavståndet mellan Prokopius och denna herulinvandring, att man kan sätta en viss tilltro till detta. Ok, då har det alltså kommit in några spattiga typer från kontinenten. De verkar ha varit väl förtrogna med romersk kultur, hade nog viss kunskap om östliga kultur som hunnernas, alanernas mm. Hade varit med goter och deras arianism. Man kan gissa att de stod på en annan kulturnivå än vad som var allmänt i  Norden. Deras sysselsättning verkar ha varit legossoldatens, dvs  en väl utvecklad krigarideologi. Ett flertal kulturellt väl bevandrade elitsoldater kommer in i "Sverige".

Uppenbart har den vanligaste förklaringen gått ut på att de utan knot sögs upp i den grå massan och lämnade inget spår efter sig, utan från att ha varit dessa kulturellt väl bevandrade elitsoldater slutar de som boskapsskötare i Värend. Detta är givetvis inte alls rimligt. De hade nog knappast några intressen att slita som boskapskötare utan  snabba pengar ligger nog närmare till med hänsyn till deras krigarideologi. De hade sin ideologi och sitt beprövade sätt att leva utifrån flerhundraårig verksamhet på kontinenten. Det är klart att de måste lämnat spår efter sig och kanske tydligare än vi vill inse. Men vi har vår nedärvda statsideologiska historiesyn med svenskar som de ursprungligaste av alla germaner, då handlar förklaringar om inhemsk utveckling i första hand och man kan sträcka sig till kopplingar till kontinenten-hur nu dessa kopplingar  har sett ut. Likaså de kulturinfluenser som verkar inkomma, men vi får väl aldrig glömma att kulturinflunser inte bara är någonting som kommer in utan mottagare eller addressat och plötsligt har det skett förändringar. I Talspråkliga kulturer sker tankeutbyten av nödvändighet genom konkreta möten och förmedlas genom talet och/eller handlingar.

Det går att ta Vendel som ett exempel oavsett heruler eller inte, där anser B. Arrhenius att en relativt liten grupp krigare tar över bygden och upprättar storgods. Ja det är är väl ungefär så man skulle kunna tänka ett sätt hur dessa heruler skulle kunnat agera.
/P-A
----------------------

Detta intresserar mig mycket. Det tycks ju som om något inträffade i slutet av 400-talet. Kan verkligen ett så utvecklat folk både kunskapsmässigt och militärt som återkom till Norden efter återkomsten ha försvunnit helt och marginaliserats........eller tog de tag i taktpinnen och blev dominerande och var orsaken till den utveckling vi kan skönja ?

123hopp:
Herulernas invandring leder rakt fram till övervägningar på Odens ankomst till Mälarlandet. Därför är det het potatis som ingen vill ha att göra med, förmodar jag. Finns det nån monografi om Vendel- och tidigare tider i bokhandeln som kunde innehålla en syntes av arkeologiska undersökningar?

history freak:
Ja, många ser ju en koppling till ynglingaätten och att Oden skulle vara ledaren.. Det har ju spekulerats om att Signhildsberg d.v.s. Fornsigtuna skulle kunna vara den plats där man slutligen stannade. Där har man grävt och funnit en storgård med en hel del fynd. Man har ju också funderat över om det var Herulerna som införde asatron

Men jag är inte så intresserad av detta som inte går att bevisa utan vad jag vill diskutera är om ett stort kulturellt högtstående krigarfolk som återkom fick en avgörande inverkan på vår historia från slutet av 400-talet.

stakodder:
Ska man vara petig så var det faktiskt på 500-talet som herulerna mest rörde sig ut och in ur Skandinavien, om man nu vill tro de romerska källorna. Hur mycket de påverkade kulturen häruppe är väl svårt att veta, men själv tror jag inte ett spår att de stod för den s k Odens invandring, segelkonstens utvecklande m m.  Dessutom har rimligen många fler än herulerna vandrat in och ut under hela den romerska perioden. Inte helt lätt att fånga in dem.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion