Övrigt > Historia

Svåra tolkningar

(1/7) > >>

Hans Menzing:
Sitter just och skall skriva några rader om en hembygdsskrift för tidningen och hittar bland annat ett mycket intressant protokoll om tingsverksamheten. Protokollet är skrivet så sent som slutet av 1600-talet, men är trots det mycket svårtolkat.
Det verkar som om protokollet föreskriver att nämndemännen inte skall serveras morgonsupar om det inte är så att de har problem med magen eller liknande. De skall med andra ord vara nyktra när de dömer folk.
Men trots att texten är så förhållandevis ung är jag långt ifrån säker på att det är vad man egentligen menar.
Om detta är så svårt borde det vara klart att det i princip är omöjligt att för en amatör försöka tolka verkligt gamla skrifter. Jag har ägnat stor möda åt Erikskrönikan, som rentav kan vara skriven i Skara, och handlar mycket om Västsverige, men inte sällan får jag gissar vad författaren egentligen menar.

Carl Thomas:
Dessutom Hans, vi har 19 avskrifter av Erikskrönikan, ingen av dem är identisk med någon annan avskrift.... :)

Thomas

Hans Menzing:
Helt riktigt. Det lär på vissa punkter vara stora skillnader. Så det finns all anledning att överlåta tolkningarna till folk som har utbildning i att läsa gamla texter.

Carl Thomas:
Hans, så om du levt under Sveaskoletiden - så hade du absolut trott på Sveaskolans historiesyn?

Thomas

Hans Menzing:
Carl Thomas

Jag levde under Sveaskolan, och visst trodde jag på skolböckerna. Men som västgöte träffade jag tidigt på Västgötaskolan och genom jobbet lärde jag känna Verner Lindblom, Mac Key, makarna Hamilton, makarna Liljenroth med flera långt innan Svea rikes vagga brakade loss i TV för 35 år sedan, och jag lärde känna Dag Stålsjö.
Så det var inte så nytt och spännande i TV. Och nu efteråt så är det ju helt klart att mycket av det som sas i TV-serien var rent larv. Men det fanns undantag, som Verner L. Och honom har jag hyllat i tidningarna i samband med hans död i höstas och nu när ha fick en egen minneshörna på museet i Götene.
Men Verner var ju ingen amatör, han var lärare och studerade historia på universitet plus allt han pluggade hemma på egen hand. Och Mac Key var ingenjör, något som gjorde det möjligt för honom att göra en stor insats när det gällde att visa fram den tidigaste järntillverkningen i våra bygder.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion