Författare Ämne: Att göra upp eld  (läst 4935 gånger)

Utloggad nelson

  • Novis
  • Antal inlägg: 6
Att göra upp eld
« skrivet: december 02, 2005, 12:46 »
Människor som  t ex röjde nybyggen i de norrländska skogarna runt 1800, hur gjorde dom upp eld? Tändstickor måste ha varit en ovanlighet i trakterna. Långt mellan marknaderna, både geografiskt och i tiden. Var det eldstål? Har aldrig sett sådana från så sen tid i något sammanhang. Någon som vet när tändstickor var så allmänt i användning så att gemene man alltid använde dem?

Utloggad Nihonshu

  • Medlem
  • Antal inlägg: 65
Att göra upp eld
« Svar #1 skrivet: december 02, 2005, 13:39 »
Visst fanns det "moderna" tändstickor under 1800talet, men jag kan tänka mig att det var vanligare i seklets första hälft med tändstål (eldstål).

Utloggad Krax

  • Veteran
  • Antal inlägg: 533
Att göra upp eld
« Svar #2 skrivet: februari 21, 2006, 11:49 »
Innan 1830-talet, då tändstickan uppfanns, använde människan stål, flinta och fnöske för att göra upp eld. De första tändstickorna antändes så lätt att de förvarades i speciella fodral. Det var alltås gula fosfortändstickor som var de första tändstickorna. 1844 blev de utbytta mot "säkerhetständstickorna" av rött fosfor, och man delade på de kemiska ingredienserna och gjorde själva plånet utanpå asken/fodralet. Och det är en svensk som ligger bakom uppfinningen, nämligen Professorn Gustaf Erik Pasch. Det var dyrt att tillverka de första säkerhetständstickorna, så allmogen var nog inte de första att köpa dem. Men 1864 började man masstillverka tändstickor i en tändsticksmaskin. Och sedan dess finns tändstickor över hela världen.  8) Detta enligt http://www.swedishmatch.com/Swe/TandstickansHistoria.asp
en som tror sig veta allt, vet ingenting