Arkeologi > Ca 1520-nutid

Fransmän och indianer

(1/3) > >>

Karlfredrik:
Franska källor talar om hur de lyckades komma överens med indianerna i Nordamewrika på etrt helt annat sätt än engelsmän och spanjorer (Jämför Allistair Cooks America 1973 sid 48)
Jacques Lemoyne målade en propagandabild där indianer i Florida tillber det franska riksvapnet 1564.
Detta är intressant - hade en fransk seger i Nordamerika inneburit ett mildare öde för indianerna?

AndreasE:
Vas jag förstår så har gamla franska kolonier haft större problem än brittiska (värst var visst de belgiska), så tvivlar på att indianerna hade gått ett mildare öde till mötes om fransmännen bestämt. Sen hade det förstås inte påverkat spridningen av sjukdomar som decimerade indianerna.

medundersåte:
Inställningen till urbefolkningen skiftade väl en hel del beroende på tidsperiod och lokala maktförhållanden. Huruvida en viss kolonialmakt skulle varit bättre än en annan är tveksamt. Engelsmännen kom ganska väl överens med urbefolkningen, åtminstone jämfört med USA. En av anledningarna till att kolonierna gjorde sig självständiga var att kungamakten inte tillät kolonisterna territoriell expansion västerut. Frågan är om inte franska kolonier hade gjort samma sak.

Mio Nielsen:
Indtil salget af Louisiana var landet vest for de engelske kolonier jo fransk territorium. Men mange mennesker idag forveksler den franske koloni Louisiana med den nuværende USA-stat af samme navn. Førstnævnte gik helt op til Canada.

Mio Nielsen:
Den franske kolonisering i Amerika havde sit centrum i Saint Domingue, det nuværende Haiti. Her blev slaverne udnyttet til stor økonomisk profit. De kæmpemæssige franske områder i Nordamerika blev derimod koloniseret af pelshandlere og eventyrere, der levede i symbiose med indianerne. Det har skabt forestillingen om en sympatisk fransk kolonipolitik. Men da slaveri blev forbudt på Haiti flyttede mange franskmænd deres landbrug til kontinentet, fordi USA tillod slaveriet indtil borgerkrigen.
Frankrig havde vist ikke det demografiske overskud der betingede engelsk, tysk og belgisk kolonipolitik.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion