Övrigt > Religionshistoria

Norsk tröst

(1/1)

Hans Menzing:
I någon bok om Hellig Olaf läste jag att hans bror Harald Hårdråde skulle ha byggt en St Olofskyrka i Bysans under sin tid i väringagardet. Nu hittar jag inte uppgiften, är det någon som känner till detta?
Det är ju intressant att en kyrka uppkallad efter ett norskt helgon fanns i själva centrum för den ortodoxa tron.

Castor:
Det fanns en Sankt Olofskyrka i Novgorod (Holmgård) också:

http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Olaf%27s_Church_in_Novgorod

Hans Menzing:
Intressant.
Det visar sig att det fanns mängder av Olofskyrkor runt om i Europa, inte bara i Norden. Tydligen var han och norrmännen betydelsefall vid den här tiden.
Sedan tycker jag att det är spännande att ett katolskt helgon hedras i länder som i debatterna här anses stå i motsatsförhållande till katolikerna. Kyrkorna verkar ha anlagts vid tiden då det drar ihop till den stora brytningen mellan de två stora kyrkorna.

Vetgirig:
Norge var fram till digerdöden den största och folkrikaste nordiska nationen. Befolkningen var t ex lika stor som Danmark resp Sverige/Finland tillsammans. Det ärv lätt att låta lura sig av att de norska härskarna ibland hämtades ur svensk eller dansk kungakrävande aristokrati. I Norge antog de ändå en norsk politik. Nu var detta Norge något helt annat än vad vi avser idag, d v s Norge, Island, Grönland, Vinland, Irland, Delar Skotland, Färöarna, Nordskotska öarna, Isle of Maan, Guernsey m fl. Inflytandet över Normandie var högt. Dessutom hade man kontroll över 2 städer i Nordafrika och minst en stad i Nordvästra Spanien.

Navigering

[0] Meddelandeindex

Gå till fullversion