Författare Ämne: Kristendomens ursprung  (läst 15051 gånger)

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Kristendomens ursprung
« Svar #20 skrivet: december 07, 2014, 14:39 »
Citera
Vetgirig, jeg er ikke sikker, men jeg tror du begår en lapsus: er det ikke aramæisk, du taler om - og som du i hastværket kalder armensk?
En lapsus var det, men annars rätt.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Kristendomens ursprung
« Svar #21 skrivet: december 07, 2014, 14:42 »
Citera
Men stort set er vi enige tror jeg: Undertrykkerne var romere, kulturen og skriftsproget var hovedsageligt græsk, forfatterne var aramæisk-talende jøder og Alexandria var bevægelsens første centrum.
Jag skulle vilja säga att Alexandria var rörelsens ANDRA centrum. Första centrum var väl Antiokia, som väl f ö vid tiden var större än Alexandria.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Kristendomens ursprung
« Svar #22 skrivet: december 07, 2014, 16:41 »
På grekiska står det klart och tydligt att Jesus var timmerman eller stenhuggare, på den tiden kunde båda ingå i husbygge.
De fyra evangelisterna försöker bevisa att Jesus var den väntade messias genom att hänvisa till spådomar.
Det fanns vissa problem- messias skulle heta Emanuel och komma från Betlehem - ingen profet skulle komma från Galliléen utan från Judéen mm Många judar tvivlade på att Jesus var den utlovade messias. Enligt källorna fanns det gott om "heliga män" i Palestina.

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Kristendomens ursprung
« Svar #23 skrivet: december 07, 2014, 17:05 »
"Tekton" på grekiska kan översättas som "den som bearbetar trä (eller virke)". Sen kan det vara "timmerman", "snickare" eller "hantverkare". Mera generellt har det också betydelse som "byggare", "konstruktör","master i nånting" eller "skapare". Det användes också i meningen av "grundare" eller "anfader". Jag tror att till Jesus
skulle passa de mera generella betydelsen, anspelande på aktiviteter av Världsskaparen. Är Nya Testamentet en rapport från byggnadsaktiviteter i nån avkrok i Galilee eller berättande om en ovanlig människa?

Utloggad Mio Nielsen

  • Stammis
  • Antal inlägg: 372
  • Opvokset i Vanløse. Bor i Aveyron
SV: Kristendomens ursprung
« Svar #24 skrivet: december 07, 2014, 17:12 »
Mio, du läser slarvigt.
Ja, jeg er nybegynder i at forstå svensk. Jeg ser godt hvor jeg misforstod.

Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Kristendomens ursprung
« Svar #25 skrivet: december 08, 2014, 09:28 »
Mio Nielsen

Jag förstår, jag har ofta problem med danskan. Men samtidigt är det roligt, man lär sig alltid något nytt.

Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Kristendomens ursprung
« Svar #26 skrivet: december 08, 2014, 09:36 »
Någon tidig kristendomsmördare, jag tror att det var Ingemar Hedenius, skrev just om det dubbla budskapet i Bibeln som berodde på att det först skrivits för judar och sedan anpassats till människor utanför den judiska gemenskapen.
Ett exempel är just detta att Jesus dels lyfts fram som sonen till en enkel hantverkare, dels som Guds son och den Messias alla väntat på.
Samma sak med jungfrufödseln. Den är ju konstig, inte bara rent fysiskt, utan framför allt logiskt. Här skall Gud sända en person att predika hans rena budskap och låter honom vara en son till en vanlig judiska arbetare. Men samtidigt låter han denne pojk vara född på något mystiskt vis så att han i själva verket inte är son till den vanlige judiske arbetaren. Så rörigt kan det inte ha varit från början.
Och allra roligast blir det när man än i dag hävdar att Jesus är ättling till kung David. Möjligen finns det släktband från David till Josef, men Josef är ju inte biologisk far till Jesus så det är ointressant. Jesus kan bara var ättling till David om man vågar tro att Gud är sonson till David, och det stämmer väl inte.
Det är mycket i Bibeln som rörts till och stör den som tänker när han läser.

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Kristendomens ursprung
« Svar #27 skrivet: december 09, 2014, 18:36 »
I början, Kristendomen var för antikens intellektuella en "träl-religion" eller "fattigas religion". Ätandet av en gud i form av bröd (hostia) och vin-drickandet var dock känd för grekerna redan förut från dionysiska kulten. Därför de kritikerade inte denna form av kulten men frekvensen av ceremonin - varje söndag. I kulten av Dionysos förekom stora ceremonin av detta slag bara en gång om året om inte även en gång var tredje året. Det kritiserades också att alla kristna kunde närvara gudomliga "mysterien", inte bara de initierade som "bakchoi" i Dionysos-kulten.

Efter första åren av folk-rörelse. kristendomen blev hierarkisk och delade församlingen i grader så att inte alla kunde bli tillåtna att ta nästa steg i kyrkans undervisning och närvara under hela mässan. En sån mysterie-kristendom, som tagit till sig kritik från antika intellektuella, är beskriven i Corpus Areopagiticum av Pseudo-Dionysius the Areopagite. (Se http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudo-Dionysius_the_Areopagite. Den blev skriven före 532)

Efter att ha fått monopol i officiella kulten, katolska kyrkan blev ganska tolerant mot lokala gudarnas troende, som överlevde på olika ställen, för det mesta ute på vischan (pagus). T ex före 1350 de gjorde ingenting mot Dianas "trogna", som vi idag brukar kalla häxor. Efterföljare av olika master-schamaner eller folkliga "heliga kungar" (Cernunnos - senare Herne; folklige Kung Arthur av Mabinogions Spoils of Annwn; Hellequin - Wilde Jäger, etc.) kunde hålla deras ceremonier ute på landet, utan förföljelse. De blev ibland fördömda i predikan, som vi kan läsa idag, men det var allt.

Senare, efter Digerdöden - kyrkan måste leta efter fiender av Gud som orsakade pesten, för att inte förlora prestigen... Och de brukade funna dem - judar, heretiker, häxor, etc. Det var kristendom som förkastade toleransen för många sekler.


Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Kristendomens ursprung
« Svar #28 skrivet: december 09, 2014, 19:01 »
Du har rätt, var en ofta grymt förföljd underklass de första 300 åren.
Vad gäller häxorna så förföljdes de väl i Sverige på allvar först efter reformationen.