Du menar väl att en för tiden relativt tät befolkning kommer i kontakta med enstaka familjegrupper (en kultur resp teknikfront), som rör sig sakta åt NV.
Nu fortsätter du enbart stampa i gamla spår.
Här finns ingen "rörelse" - vare sej sakta, hoppande eller snabb - "mot NV".
Numer hittar vi agrikultur lite här och var - från England och Portugal till Ukraina och Anatolien - får drygt 8.000 år sen. Riktningen lärr alltså utgå från en gemensam mittpunkt - om något.
Tittar vi sen på mittpunkten för dom haplogrupper som kommer utgöra dom stora jordbrukssamhällen - som y-dna R och mt-dna H - så ligger delningspunkten ikring Östersjöns syd-östra stränder.
Jordbruket "utvecklades" inte i norr.
Det beror på vad du menar med 'jordbruk' - sen vad du menar med 'norr' och slutligen vad du sen har för referenser.
Dom första jordbruksprodukter från Syd-Amerika är ca. 10.000 år gamla. Dom äldsta krukor associerade med jordbruk kommer från Kina och är drygt 20.000 år. Dom äldsta spår efter keramik och malet korn i Europa är 30.000 år gamla.
Enligt gängse arkeologisk tolkning så stod jordbrukets utvecklingsfront stilla i Donaudalgången i ca 1500-2000 år, innan expansionen fortsatte norrut resp västerut.
Givetvis. Men när blev gårdagens "gängse tolkning", på löst grundlag, en mall för morgondagen - när vi redan
vet bättre?
Det är då borelskogsanpassat svedjebruk (jordbruk) uppstår, vilket var en förutsättning för vidare expansion norrut.
Svedjebruket var en förutsättning för det allra första, metodiska jordbruket - såväl i Spanien som i Skandinavien, Kaukasus, Anatolien och Balkan.
Svedjebruk uppstår då jägar-samlarnas "eldbruk" kombineras med jordbruket.
Ren fantasi.
Men då finns jordbruk redan i England och har kommit via sjöväga kontakter resp migrationer.
Det är kanske detta uppehåll "fronten" gör i Donauregionen, som gör att jordbruket hinner före till England, men sjövägen?
Ytterligare fantasier som inte går i hop - vare sej med logik eller fakta.