Arkeologi > Medeltid (ca 1100-1520)

Enade verkligen Birger Jarl landskapen till ett Rike under 1 kung

(1/25) > >>

Carl Thomas:
Frågan bör ställas och diskuteras eftersom det är den springande punkten i mångas uppfattningar - och svaret på denna fråga, ja eller nej, påverkar vår historia avsevärt.

Min uppfattning är att svaret är ja. Från ca 1260 var vi ett Rike under en Kung.

Thomas

Hans Menzing:
De flesta historiker verkar anse det. Men samtidigt verkar det ju tidigare ha funnits gemensamma kungar samtidigt som området bestod av flera självständiga småriken.
Här som med så mycket annat handlar det om tolkningar. Olof Skötkonung regerade förmodligen över hela den tidens Sverige, men fortfarande fanns där självständiga områden med egna lagar.

Carl Thomas:
Hans, då har vi samma, eller i alla gall liknande, uppfattningar i denna fråga.

Thomas

Yngwe:
Nej.  Birger Jarl stabiliserar landet efter en lång tids maktkamp. Delvis landar man i en ny form för kungamakten som mer liknar de kontinentala totalitära formerna. Men Riket är inte nytt, ett rike är en sammanslutning eller förbund i sin innebörd, alltså flera land som samlas under ett namn och någon slags sammanhållande gemenskap.

Carl Thomas:
Nu rör du till det hela Yngwe. håll det enkelt :)

kan vi kalla det som var före enandet en union för att skilja det från Riket? Då kanske vi har en chans att reda ut just Birger jarls enande till ett Rike. Det blir svårt om det även fanns ett rike innan enandet eftersom alla då skulle varit eniga - och de två slagen berättar väl att full enighet inte fanns?

Där efter kan vi ju ägna tid åt att definiera vad som fanns före Riket...

Thomas

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion