Arkeologi > Medeltid (ca 1100-1520)

Oberoende bonderepublik i Västergötland

(1/3) > >>

Karlfredrik:
Dick Harrison (Sveriges historia 3) talar om att det fanns en oberoende bonderepublik i Västergötland på 1400-talet. Den stod det inget om i min historiebok i skolan.
Kanske var Västergötland, liksom Skåne, Jämtland och Bohuslän, start lokalpatriotisk?

vemvet:
http://www.popularhistoria.se/artiklar/manniskans-millennium/

Hans Menzing:
Harrisons artikel är ju rätt gammal, men han har skrivit om bondeoroligheterna här i gränslandet mellan Västergötland och Halland i flera av sina böcker. Men om det verkligen var en bonderepublik är  tvivelaktigt, mest verkar det ha handlat om missnöje med skatter och brutala herrar.
Lite tidigare var Västergötland, och ibland i princip hela dagens Västra Götaland med delar av Halland, egna riken, men då mer hertigdöme än republik. Kanske var det fler gränsområden som var mer eller mindre självständiga under längre eller kortare tid utan att det framgår i historieböckerna.
För du har rätt, i de vanliga historieböckerna brukar inte detta synas. Däremot tror jag att man kan hitta en del i hembygdsböcker och liknande från Mark och andra oroliga områden.

Kungsune:
Är inte det där en gränsfred som varade mellan bygderna på ömsom sida i Västergötland och Norra Halland. Tror att det slogs ned brutalt av västgötafogdar. Berörde alltså en liten del av Västergötland i gränsbygden.

Hans Menzing:
Ja, men det verkar som om just de här områdena ofta försökte vara fristående.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion