Vi måste sluta se på "Neanderthalare" som en "art". De är människor. Det är inte större skillnad mellan en Neanderthal resp Sapiens, än skillnaden mellan en Kaukasier resp Asiat eller svensk resp japan. Det är lite om utseenden men annars är de lika i alla viktiga avseenden. T o m teknik resp levnadssätt är så lika att har man inget DNA att tillgå, så kan forskarna faktiskt INTE avgöra om lämningar härrör från Neanderthal, Sapiens eller annan samtida. F ö finns det bara mellan Atlantkusten och Ural minst 3 olika varianter (DNA) av Neanderthal och en nära släkting öster därom, d v s Denisovan. Kanske blir varianterna ännu fler i takt med att mer gammalt DNA kan analyseras. Forskarna/arkeologerna har bara hittills haft en förutfattad mening om att lager äldre än si och så alltid är Neanderthal och yngre alltid är Sapiens. Men med DNA så är det tydligt att forskarna ofta tagit fel. T ex är en hel del av grottmålningarna i S Europa faktiskt utförda av Neanderthal m anl av DNA från individer hittade i grottorna jämfört med dateringar på färgen (ungefär).
Så Neanderthal har aldrig i o f s "dött ut" utan istället omvandlats till dagens Sapiens. Människans anpassningsbarhet är fantastisk.
Jag skulle vilja säga att om familjegrupp (15-30 par, d v s 50-100 individer) med Neanderthal råkade hamna "nära" en familjegrupp med Sapiens, så ingick de regelbundet äktenskap mellan varandra precis som skulle varit fallet om 2 grupper Neanderthal resp 2 grupper Sapiens skulle hamnat nära varandra. Notera att med nära avses någon veckas vandringar för att nå den andras hävdade område. De "visste" (erfarenhet) att de behövde blanda sig regelbundet för att undvika onödig inavel, liksom t ex inuiter resp polynesier "visste" och agerade efter när de mötte främlingar (oftast män).
Dagens Sapiens är snarast ett resultat av alla dessa fullt regelbundna NORMALA relationer.
Sedan är det en annan fråga HUR äktenskapen ingicks. Räkna inte med tillfälliga förbindelser. Den tidens människa var på intet sätt promiskiösa, samt att flera antropologiska forskningar visar att det sällan verkar bli barn när yngre ogifta individer lever utan restriktioner (även om vissa enstaka "olycksfall" kan inträffa). Jmf t ex Trpianderna och Kula-ringarna. Det är möjligt att grupperna bytte 2 giftasvuxna män resp 2 giftasvuxna kvinnor (d v s individer 15-20 år gamla) med varandra, vilka inom ömse grupp sedan tilldelades (eller kanske fick välja) en make/maka. Antropologiskt har det fungerat inom vissa grupper ända in i vår tid. Vinsten ligger i genutbyte typ vart 100:e år och att med individerna följde utbyte av språk, vetenskap, teknik och levnadsmönster. Även kulturimpulser och religion flödade på så sätt. Vi kan se spåren av allt detta i det s k "schamanbältet" (Atlantkusterna via N europa-Sibirien till Nord- resp Sydamerika).