Författare Ämne: Handavtrycken i paleolitiska grottor ditsatta av kvinnor?  (läst 2950 gånger)


Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Handavtrycken i paleolitiska grottor ditsatta av kvinnor?
« Svar #1 skrivet: augusti 17, 2014, 22:35 »
Jag uppfattade inte din fråga.

Utloggad Jerrark

  • Veteran
  • Antal inlägg: 797
SV: Handavtrycken i paleolitiska grottor ditsatta av kvinnor?
« Svar #2 skrivet: augusti 18, 2014, 15:10 »
Frågor man kan ställa är ju t ex ifall studiens slutsatser stämmer och i så fall vad det beror på att det framförallt var kvinnor som placerade sina handavtryck på grottväggar. Vilka kulturella värderingar och vanor är dessa avbildningar ett resultat av?

Utloggad Hans Menzing

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 369
SV: Handavtrycken i paleolitiska grottor ditsatta av kvinnor?
« Svar #3 skrivet: augusti 18, 2014, 16:04 »
Jag har sett uppgifterna  någon annanstans. Men det kan ju handla om samma undersökning.
Annars är det väl inte så märkligt om kvinnor skapa konsten. Det är nog de som är mest hemma i grottan, särskilt om de har små barn.

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Handavtrycken i paleolitiska grottor ditsatta av kvinnor?
« Svar #4 skrivet: augusti 19, 2014, 11:52 »
Nära samtliga grottor har man ju hittat boplatslämningar, så kanske kvinnor idkade magiska riter för att bderas män skulle få brabyten i jakten.

Samtidigt, så har man konstaterat att dessa boplatser är av sässongkaraktär. Deras ordinära boplatsområden är någon annastans. Man misstänker då de delar av Biskaya, som en gång var fastland. De skulle alltså kunna vara kustboende, och man har hittat bilder av sjöfågel, val, säl i nästan alla grottor, men de tilldrog sig mindre uppmärksamhet av den tidiga forskningen.

Några andra detaljer är att flertalet av de djur som avbildas inte har funnits i grottans närhet i en samtid. Mamut och ullnoshörning fanns, som närmast, i Parisbäckenet. Hjorddjur, typ ren, är heller inget självklart, t ex inom södra Centralmassivet. Terrängen är svårt hindrande för rörelser och i grottornas närhet verkar inte ha funnits naturliga övergångar av flodsystemen. Däremot bör vandrande fisk rätt årstid kunnat fångas i närliggande floder.

Studier av nutida befolkningar, som lever under liknande förhållanden som Sollutrean, visar att kvinnornas bidrag till livsmedelsförsörjningen bör vara upp till 60%. Tänkvärt!

Likaså bör alltså kvinnorna också deltagit i storviltjakt, möjligen att de inte avlägsnade sig avsevärda sträckor från vald boplats.
Amatör! Skåning i Norrland!