Övrigt > Kulturarvsfrågor

Gamla statyer - skräp eller kulturminne?

(1/10) > >>

Karlfredrik:
En fråga som ibland återkommer är vad vi skall göra med gamla statyer, inte minst i Skåne. Det har diskuteras att riva "tjocke Karls" (X) staty på stortorget i Malmö. Sven Lagman har kommit med ett motförslag, komplettera statyn med andra som haft betydelse för Skåne, som Sven Tveskägg med flera.

Yngwe:
Man får då kanske först reda ut vad statyerna fyller för funktion...

supergeten:
Självklart skall den del av historien som är fel enligt dagens norm suddas ut. Platsen kan väl nyttjas för bokbål? Två flugor i smällen så att säga.
Först ut blir Tintin i Kongo och Tacitus Germanica. Sedan fokuserar vi på gamla barnböcker med traditionella könsnormer.

Majbrasa för de goda helt enkelt. Snacka om funktion.

AndreasE:

--- Citat från: Yngwe skrivet maj 21, 2014, 23:27 ---Man får då kanske först reda ut vad statyerna fyller för funktion...

--- Slut citat ---

Tja, idag är deras funktion väl framför allt att försköna det offentliga stadsrummet. Däremot så hade många förstås en mer ideologisk funktion när de restes.

Yngwe:

--- Citat från: AndreasE skrivet maj 22, 2014, 08:41 ---Tja, idag är deras funktion väl framför allt att försköna det offentliga stadsrummet. Däremot så hade många förstås en mer ideologisk funktion när de restes.

--- Slut citat ---


Är det så?  Står t.ex. Karl XII på sockel bara för att det är en vacker staty?

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion