Övrigt > Kulturarvsfrågor

Är våra fornlämningar inte svenska?

(1/12) > >>

Piankhy:
Qaisar Mahmood vid Riksantikvarieämbetet tycks anse att våra fornlämningar inte är svenska. Visserligen tillkom många av dem i en tid när nationalstaten Sverige inte existerade, men trots allt ligger de ju i Sverige och de byggdes av människor som var förfäder till många av dagens svenskar. Eller?

Qaisars föreläsning börjar ca 21 minuter in i programmet.

Qaisar Mahmood om makt

Adils:
Frågan är vad vi ska ha ett riksantikvarieämbete, historiska museer eller andra kulturella institutioner till när det tydligen inte finns några svenskar eller något som är svenskt överhuvudtaget längre. Hur blev folk så otroligt konflikträdda och pk-ängsliga, så pissliberalt ynkliga att de inte ens vågar yttra sig, när hela vår existens som folk står på spel?

stakodder:

--- Citat från: Adils skrivet april 22, 2014, 11:57 ---Frågan är vad vi ska ha ett riksantikvarieämbete, historiska museer eller andra kulturella institutioner till när det tydligen inte finns några svenskar eller något som är svenskt överhuvudtaget längre. Hur blev folk så otroligt konflikträdda och pk-ängsliga, så pissliberalt ynkliga att de inte ens vågar yttra sig, när hela vår existens som folk står på spel?

--- Slut citat ---

Ja, någon sa att ett folk utan historia är som en människa utan minne.

supergeten:
Herman om valet, och lite kring frågan om det finns svenskar.

En stor kvällstidning gick nyligen ut med texten: ”Det vi kallar Sverige är ett land som byggdes upp av finländare, jugoslaver och andra, tillsammans med svenskar”.
Faktum är att ”det land vi kallar Sverige” har i många sekler varit fosterland för en folkmajoritet som heter svenskar, som byggde sitt eget land, ibland med hjälp av folk som kom utifrån: valloner, finländare, jugoslaver och andra. Det ska dessa människor ha heder för. Svenskarna var dock inte bara med på ett hörn utan var och är majoritet, stolta över att vara svenskar.   
Allt som rör detta ämne, i synnerhet ord som fosterland eller stolthet är dynamit för politikerna medan stora väljarskaror förundrat betraktar de snabba förändringarna ”det land vi kallar Sverige” genomgått. Många förstår inte vad som händer och varför. Ingen politiker utanför SD vågar ta upp ämnet, den som gör det körs ut ur salongerna såsom icke rumsren.
 
 

Minfältet Sverige:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article19373405.ab 

Hans Menzing:
Är det inte arkeologi och historia som skall diskuteras här?

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion