Arkeologi > Järnålder/vikingatid

Korståg till Finland - ikring 1050?

(1/54) > >>

Boreas:
I land där amatör-detektorister får slippa till hittas ständigt nya och till dels uppsiktsväckande fynd.

I finska Janakkala kom tre amatörer över en yxa och en spjutspets. När arkeologerna anlände visade det sej att objekten tillhörde en mannsgrav från vikingatidens slut.

Graven var en typisk kristen flat-grav - med ett  välbevarad skälet på ca. 180 cm nerlagd i en kista. I tillägg till spjut och yxa hade han fått två sällsynta svärd med sej i graven. Men ingen sköld.

Det ena svärdet lär vara av 'vikingtida' typ, medan det andra lär vara från 'korstågstiden' - alltså av frankisk typ.
Det senare var hela 120 cm - och berättas vara det längsta någonsin hittat i Finland.

 

--- Citera ---
Historieentusiaster från Janakkala höll på att undersöka en åker med hjälp av metalldetektorer i slutet av oktober när de påträffade en spjutspets och ett yxblad av järn. De avbröt sina undersökningar och meddelande Museiverket om fyndet.

Museiverkets forskare hittade en grav på fyndplatsen. I graven gjordes dessutom ett sällsynt fynd: där låg två svärd från olika tidsåldrar, ett från vikingatiden (800–1050 e.v.t.) och ett från korstågstiden (1050–1150 e.v.t.).

http://www.nba.fi/sv/om_oss/pressmeddelandearkiv?Article=5855

--- Slut citat ---

Det 'vikingtida svärdet' har påskriften "In Nomine Domini" och bekräftar att personen i fråga är en kristen. Det större långsvärdet - från korstågstiden - berättar att graven svårligen kan vara äldre än 1050.

Förövrigt berättar gravsättet om en typisk kristen begravning - i en tid då Baltikum och Finland fortfarande var 'djupt hedniska'. Graven borde alltså härstamma från en utlänning, gärna en korsfarare som vistas älv-vägarna mellan Tavastehus och Helsingfors - och avlidit ungefär mitt där i mellan?

Kan det här i så fall vara et spår efter det 'korståg' som enligt Adam gick till "kvinnornas land" - under Anund Jakobs tid? Vi vet ju att 'Tavastehus' nämns som dödsort på en av dom berömda minnes-sternarna från mitten av 1000-talet. Dessa har man gärna tillägnat 'Ingvarståget'. Flera av minnesstenarna beskriver dödsorter "i öster" eller områden kring Finska viken.

I teorin kan det omnämnda Ingvarståget alltså ha varit ett minne efter den hird som - enligt Adam - alla föll i hop med den kungliga Anund - eftersom "kvinnorna hade förgiftat sina brunnar". 

Ättelägg:
Ja, varför inte. Överhuvud taget finns det mycket att fundera kring svearnas närvaro runt finskaviken/Bottenviken. När uppstod bosättningarna i Finland/Estland? Vilka var sitonerna? Finskforskning anser att inflyttning kom med korstågen på 1100 tal, ortnamn berättar detta. Dock har vi arkeologiska fynd från vikingatid och längre tillbaka som berättar om en kultur av skandinavisk prägel men även i form av blandkultur germansk-finsk. Tankar som jag förstått är att i ung eg. Finland och åland har det mkt tidigt funnits en germansk kultur men med mycket gles befolkning som har flukturerat och mot slutet av vikingatiden avfolkats. Vi har sagorna som berättar om östra landändar som förlorats. Estniska vikingar, tavasternas härjningar, Novgorods växande makt osv. Har vi i Sitonerna ett See(sjö)-folk av germansk kultur runt 100 ekr. En blandkultur med ingiften på både den svenska som finska sidan. Områden som sedan av hävd övertogs av svearna och dess rodsmän. Vart flyttade Sitonerna och var möttes svear och de? Rodslagen? Något sker mot slutet av vikingatiden som får Sveakungen att orientera sig västerut eller möjligen inåt. Förändrade maktförhållanden i Gardarike, tillväxande estnisk/tavastisk makt. Danernas expansion. Kristendom och begynnande maktstrider. Först 100 år senare börjar åter den östra delen att återkomma som ide, denna gång inom ramen för en kristen stats åtagande och arkiv.

Boreas:
Ett større antal svenska runstenar från mitten av 1000-talet berättar om svenska hövitsmän och krigare som avlidit österut. För något sekel sedan gjorde Oscar Montelius en utmärkt artikel om fenomenet i Fornvännen.

Här berättas närmare om den minnessten som stått vid Hämlinge vid Gävle, till minne om Egil, ledaren för den regionala ledungen - som dött i "Tafstolonti":

http://samla.raa.se/xmlui/bitstream/handle/raa/626/1914_081.pdf?sequence=1

Tavasteland:
http://www.uppslagsverket.fi/bin/view/Uppslagsverket/Tavastland

Castor:

--- Citat från: Ättelägg skrivet mars 18, 2014, 10:09 --- Vilka var sitonerna?
--- Slut citat ---

Vilka de än var så har de säkert ingenting med Finland att göra.

Ättelägg:
Intressant påstående Castor men frågan infinner sig utsökt, varför?

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion