Det var tydligen våldsamt stora sjöar i Skåne för 1000 år sedan. Sorry, SGU, jag tror verkligen inte den bilden visar verkligheten.
Hittade inget som visade våldsamma sjöar? Borde jag det?
Emellertid såg landskapet inom Skåne helt annorlunda ut ca år 1000 än vi föreställer oss idag. Kolla på flygbilder. Google Earth ger en god bild. ALLA marker som har MÖRK yta var den gången fortfarande TRÄSK. Det blir bra mycket våtmark. Nu syns det i huvudsak på plöjd marke, men kan skönjas även i oplöjd mark. De gråare partierna har varit torrare och odlingsbara. Våtmarken gav bra bete för boskap. Skånska adeln är ju känd för att ha skapat sina förmögenheter genom boskapsexport.
Strax öster om Hälsingborg passerar motorvägen mot Malmö genom ett av de få kvarvarande träsken av den gamla typen. Det rör sig om bara några 10-tal hektar, men det blir en god bild över hur allt såg ut en gång.
Hittar ni något "mossimpediment", så är detta idag resten av en torrlagd kallkällsjö. Det är gott om sådana inom resp socknar. Om man bara kollar noga. Tänk vilken mängd mygg, som en gång frodades i dessa våtmarker. Odlingslotterna har antagligen i jordbrukets barndom varit många, men små, p g a torrmarkernas begränsningar av våtmarker.
http://www.kavlingeaprojektet.se/Historiskavatmarker.htmDet finns en beskrivning över Kävlingeåns vattenområde. Det finns även en karta över de historiskt rekonstruerade våtmarkssystemet inom Kävlingeåns vattenområde med skiss för före typ 1700, 1750 och 1850, samt dagsläget. Jag hittade inte dessa, men den första kartan är väldigt blå, sedan minskar det blåa m anl av en intensiv utdikning fram till idag. Kanske någon av er hittar bättre.
F ö lär den geologiska noll-linjen för landhöjning/-sänkning gå längs med gränsen mellan Skåne/Blekinge mot Småland. D v s norr om höjs land och söder om sjunker land. Det är precis vad dina undersökningar bekräftar.