Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Bronsålder i Hälsingland

Författare Ämne: Bronsålder i Hälsingland  (läst 1874 gånger)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Bronsålder i Hälsingland
« skrivet: januari 30, 2014, 17:56 »
Vid den gamla Kungsgården i Hög (Hälsingtuna) har man nu hittat spår från bronsålderen. Sammantaget med tidigare fynd börjar man nu se linjer efter en permanent bosättning på orten genom flera millennier.

Under yngre stenålder lär orten ha varit en vackert omkransad strandvall...  ;D


Citera

Åtta ... härdar låg inom hantverksområdet. När vi grävde ut ytan pratade vi om att de här åtta härdarna måste ha anlagts för ett och samma syfte, eftersom de var så lika varandra. En av dem, A 248, ligger med 68 % säkerhet i tidsintervallet 540-390 f.Kr. Med 95% säkerhet kan den dateras till 750-380 f.Kr. (Ua 46925). Då är vi nere i sen bronsålder.

Därmed förefaller det klargjort att människor bott här sedan bronsåldern. Rent teoretiskt kan man ha bott på den här platsen vid Hornån sedan yngsta stenålder, med tanke på att kanten ut mot å-ravinen ligger 38 meter över nuvarande havsnivå.

De här dateringarna är de äldsta lämningarna efter järnåldersbosättningar vi har i hela länet. Dessutom har vi fått bronsåldersdateringar, vilket är extra roligt eftersom bronsåldern är en ganska anonym period i fornlämningsmaterialet. Det här styrker vår uppfattning om att Hög är en viktig plats. Den ätt som ligger begravda i storhögarna har sannolikt bott här i flera hundra år före högarnas tillkomst, och kanske ännu längre. Så roligt!


http://arkeologigavleborg.blogspot.se/2013/10/nya-spannande-14c-dateringar-fran-hog.html
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”