Författare Ämne: Bildstormare  (läst 3224 gånger)

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
Bildstormare
« skrivet: december 23, 2013, 16:39 »
Läste härförleden en upprörande artikel i Dagens Nyheter, om den ofattande förstörelsen av kyrkor och kloster i reformationens England. Jag har även läst om så kallade Stone Killers på 1600-talet, som hade den självpåtagna uppgiften att slå sönder hedniska monument. I artikeln ifråga nämndes särskilt att Norden varit förskonad för slik vandalism, men jag undrar ändå om någon känner till några liknande tendenser här hos oss under sagda tid.
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Bildstormare
« Svar #1 skrivet: december 24, 2013, 15:05 »
En sorts förstörelse är ju den som drabbade samernas s k trolltrummor. De brändes ju av kyrkan såsom varande "hedniska" (förövrigt brändes ju också en och annan nåjd i samma veva).
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Bildstormare
« Svar #2 skrivet: december 25, 2013, 12:22 »
Man kan ju alltid fråga sig efter vilka omständigheter runstenar hittas i bitar eller varför de murades in i kyrkväggar, användes som brostenar etc? Varför slogs de flesta s k Eskilstunagravarna sönder och samman? Varför slogs liljestena sönder eller i bästa fall ställdes undan i närmast dolda lägen?

I England var det inte bara under reformationen kloster etc ödelades. Innan Romersk Katolikerna tog kontroll över det engelska kristna organisatioen (656), så fanns sedan romartiden en väl organiserad kristendom av "britonskt kristna". Detta var en av världens kvarvarande urkristna områden. Dessa urkristna kunde inte erkänna boiskopen av rom som annat än en biskop bland andra. Något mycket "hedniskt" vid tiden. England efter Rom var inte alls så "Dark", som tidigare framställts, då man alltid utgick från att de stora historiskrivarna ex Beda, höll sig till en sanning. faktum är att The Dark Ages snarare rörde Västeuropa och att detta avskar det mer civiliserade Britanien och Irland, vilka hade goda kontakter sjöledes med länderna runt Ö Medelhavet och därmed, till skillnad mot Västeuropa, den levande kristendomen.

I England "erövrade" sedan Romersk Katolicismen efter 656 det ena stiftet efter det andra varvid de britonskt kristna anläggningarna övertogs eller förstördes. Vid tiden för det danska nordsjöriket, så hade en balans uppstått, vilket dock rubbades av Normandernas seger 1066. Därefter blev det en serie inbördeskrig (1066-ca1150) medan Normanderna konsoliderade sina erövringar. Detta underblåstes av Romersk Katolska kyrkan, som passade på att låta förstöra eller ta över kvarvarande av britonska kyrkans anläggningar och kyrkor. Enligt romersk sedvanlig erövringsstrategi, så anlade kyrkan sedan i en del fall egna nya anläggningar ovanpå de förstörda britonska (de flesta lät man vara förstörda för att glömmas) och kallade allt ombyggnader/nyanläggningar.

F ö kan det vara så att katolikernas upprördhet över anfallen mot Lindisfarne kom sig främst av att katolikerna just "erövrat" kontrollen över ett tidigare britonsk-kristen anläggning och att detta nu stördes. Likaså omriktades Lindisfarne mot mission västerut, vilket nordborna möjligen såg en vara med.

Nog kan all denna förstörelse man kan se i Sverige också ha härrört från religiösa motsättningar.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Bildstormare
« Svar #3 skrivet: december 25, 2013, 21:02 »
De tidiga kristna runstenarna kan ha fungerat som kyrkor, som symboliskt "revs" när man byggde sin första stavkyrka. Senare har man infogat dessa fragment i (sten-) kyrkan som en åminnelse av familjen som grundade församlingen. Fejd mellan olika ätter och olika tolkningar av det kristna evangeliet är kanske något man också måste ta med i beräkningarna?
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Bildstormare
« Svar #4 skrivet: december 25, 2013, 21:14 »
Citera
olika tolkningar av det kristna evangeliet är kanske något man också måste ta med i beräkningarna
Olika tolkningar borde innebära Ortodoxa-, Armeniska-, Syrianska-, Arianska-, Iriska- eller Britonska kristna parallellt med Romersk Katolikerna?

Det kan det omöjligt vara enligt våra historiker. Vi har ju absolut inte varit annat än Romersk Katoliker i Sverige. Någonsin?

Du påstår alltså tvärtom. Jag tror dig fullt och fast. Allt annat vore ett mirakel.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Bildstormare
« Svar #5 skrivet: december 25, 2013, 21:19 »
Till saken hör att i Danmark är identifierat ett område på Jylland som med största sannolikhet var Iriskt- och/eller Britonskt kristet en avsevärd tid innan Romersk Katolicismen tog över.
Dessutom nämns i en källa ang Poppo (minns inte vilken), som ju sägs ha kristnat Danmarks kung, att det fanns kyrkor och präster innan Hamburg-Bremens "mission", men att dessa återfallit till att bli "hedningar" (m a o icke Romersk Katolska kristna, om de någonsin varit Romersk Katoliker annat än i Hamburg-Bremens fantasi).
Amatör! Skåning i Norrland!