Författare Ämne: Vad krävdes för att bygga kyrkor?  (läst 2681 gånger)

Utloggad Jesper

  • Medlem
  • Antal inlägg: 77
Vad krävdes för att bygga kyrkor?
« skrivet: oktober 16, 2005, 13:24 »
Min vana trogen så har jag återigen halkat in på ett stickspår som slutar i frågan vad som egentligen krävdes (ekonomiskt/organisatoriskt) när man började att bygga kyrkor i det tidigmedeltida Sverige?
Vilka var det som tog initiativet till uppförandet? Sockenborna, stormän kronan eller kyrkan själva?

Är tacksam för litt. tips eller tankar och idéer kring detta ämne. Är tyvärr inte vidare insatt, brukar vanligtvis harva runt i den äldre järnåldern  :)
/Jesper

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Vad krävdes för att bygga kyrkor?
« Svar #1 skrivet: oktober 17, 2005, 20:20 »
Som i så många andra fall är det svårt att måla upp en generell bild men vanligtvis brukar man säga att de första kyrkorna byggdes i anslutning till kungs- och stormannagårdar (t ex Gamla Uppslala och kyrkor i anslutning till Husabyar). Landskapslagarna kan dock ge en fingervisning om hur det kan ha gått till (åtminstone efter sockenbildningen). I Upplandslagens kyrkobalk (stadsfäst 1296) står det t ex att läsa att:

"Nu vilja kristna män hålla Kristi bud och bygga ny kyrka. Då skola de bönder som äro där i socknen fara till biskopen och hava sin sockenpräst med sig och bedja biskopen om lov att få bygga en kyrka. Biskopen skall pröva deras sak och giva dem lov därtill. Därifrån skola de fara hem och kalla alla dem, som äga jord inom socknen, till stämma å utsatt dag. De skola lämna dagsverken till bygget efter mantal och göra körslor efter jordatal."

Boktips:
Ann Catherine Bonnier - Kyrkorna berättar - Upplands kyrkor 1250-1350
Bertil Nilsson (red.) - Kristnandet i Sverige: Gamla källor och nya perspektiv

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :