Författare Ämne: Historiska museet i Lund slår upp nya portar  (läst 3197 gånger)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Historiska museet i Lund slår upp nya portar
« skrivet: oktober 29, 2005, 10:01 »
Fick just inbjudan till vernissage på Historiska museets i Lunds första utställning i de helt nyordnade lokalerna invid Lunds gamla domkyrka. Den 9 dec öppnas jubileumsutställningen "Historiska museet 200 år". Museet, som lyder under universitetet, har varit utrotningshotat. Detta är Sveriges äldsta arkeologiska museum med enorma skatter hämtade från både jord och kyrkor. Till inte för så länge sedan var det också kopplat till arkeologiundervisningen.

Plötsligt skulle allt bort. 9 miljoner föremål skulle transporteras till Stockholm och magasineras! Vi har varit många som i olika former varit rebeller mot ett så vansinnigt och kulturfientligt beslut. En namninsamling gav t.ex. år 2003 mer än 10.000 underskrifter. Den nye museichefen och arkeologen Per Karsten ska ha all heder för att nu ha fört det sjunkande skeppet i hamn. Hela museet kommer att förändras succesivt. Bra jobbat alla ni som har kämpat inom museets väggar.
Läsa mer: http://www.luhm.lu.se

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Historiska museet i Lund slår upp nya portar
« Svar #1 skrivet: december 10, 2005, 08:14 »
Var på nyöppnandet av Europas äldsta arkeologiska museum, Lunds universitets historiska museum, i går. Har aldrig sett så mycket folk på det museet förr. Många vackra lovord som alltid när något ska invigas. Annat var det för bara två år sedan. Då var det minsann inte många "officiella" personer som slogs för museet. Men nu har uppenbart trenden vänt.  T.o.m. universitetet, som museet lyder under, har begripit att det måste satsas pengar om man ska ha en verksamhet. Skönt.

Museet öppnar upp en helt ny entréingång och det är tänkt att knyta samman allting i ett "kulturstråk" mellan domkyrkan, museet, Kulturen och Skissernas museum. Fräckt och behövligt! Själva invigningsutställningen visar inte mycket föremål men ger en del highlights över vad museet innehåller. Fascinerande att se de kirurgiska instumenten som man hittat i Uppåkra. De kastar onekligen helt nytt ljus över vår "barbariska" järnålder. Fascinerande att se en hel vägg som täckts av hundratals uppklistrade stenyxor typ äppelkonstverket i Kivik varje år. Ger perspektiv på vad som gömmer sig i museernas magasin och problemet med att delge materialet till allmänheten.

Rekonstruktionsmodellen av hednatemplet i Uppåkra ger jag dock ingenting för. Ska bli kul att se hur man kommit fram till denna skapelse. Någon insikt i byggnadsarkeologi har man i varje fall inte haft.