Trots detta så lyser icke-germanska ortnamn med sin frånvaro i Skandinavien, vilket är högst märkligt då Skandinavien är stort med många isolerade bygder som knappast kan ha legat högst på någons invasionslista.
Det borde alltså finnas gott om exempel på icke-germanska ortnamn från tidigare bebyggare, finns det några säkra kandidater?
Det finns ingen studie av icke-germanska ortnamn. I alla fall har jag inte hittat en enda. Svenska Ortnamns Lexikon har finsk/samisk namn tolkat med germaniskt grund som kanske bara berättar att tolkaren kan inte finska/samiska. Den som studerar skulle kunna också annat språk än germaniskan. Jag hoppas på en akademisk studie i min livstid.
Lånorden finns i många Skandinaviska ortnamn. Till exempel sjö och tydligen tjärn. Gattet är ett lånord och blivit svenskan gata, engelsk gate. Torg är ett lånord.
Möjliga urfinska "ylä" är ila i svenska ortnamn. Mera i följande länken:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,3543.msg28832.html#msg28832Alla ortnamn som börjar med ju är tydligen lånorden utan jul och juvern. Finsk joki/samisk jogas och svenska ortnamn Jugan/Jogasfall
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,1679.msg60068/topicseen.html#msg60068Ahlqvist har studerat finska (med kareliska, vepsiska) namn i Rysland och konstaterat att många sjönamn har slitit till -eŕ, -er(o), -or(o), -era, -ar, -jar, -jaŕ, gjar från finsk järvi.
Möjligen motsvarande slitning har hänt i nordiska språken också. Till exempel alla ortnamn som slutar med jern är sjöar och möjligen av uröstersjöfinskan.
Det finns nog fler än man tror...
Framför allt gäller det namn på sjöar och vattendrag samt på berg, öar och uddar.
Möjliga kandidater kan exempelvis vara Mien, Em (Emån) Ålle (Ålleberg) Tjörn och Lister.
Bebyggelsenamn är mer sällsynta.
Kanske Gimo, Ludgo, Gnarp och Baltak kan vara något.
Om Gimo se här
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,4226.msg62555.html#msg62555Emån kunde ha sitt namn av "emä" som i ortnamn betyder stor. Emån rinner ut från Storesjön till vilken rinner in Lilleån. Storesjön ligger ungefär 50 km från Sommen.
Varför är samiska namn inte OK??
Andra namnexempel; Tåkern Roxen Glan Boren Raskarum Allgunnen Bolmen (alla dessa sjö-namn)
Örken Solgen Sommen Rängen Hunn Regnaren Öljaren Hennan
Enligt Arja Ahlqvist studier av ryska ortnamn med sum-, som,-, sim- och sem- är av östersjöfinskans ord för svart. Kanske samma namnbildning passar med Sommen.
Från sjön Sommen rinner ut och in Svartån. Svartån rinner ut från Roxen (finsk ruskea brun?) till Sommen som har förbindelsen med Glan och med Emmaån (jämför med Emån) till Finnspånga.