Författare Ämne: Gäddor, otoliter och en pålspärr  (läst 2424 gånger)

Utloggad Jerrark

  • Veteran
  • Antal inlägg: 797
Gäddor, otoliter och en pålspärr
« skrivet: september 18, 2013, 16:36 »
Intressant föreläsning på UR Play av ekologen Per Larsson vid Linnéuniveritetet. Han berättar om studier av gädda längs Östersjökusten och om isotopstudier av otoliter  (balansstenar) från gäddornas skallar. Med hjälp av isotopsammansättningen i otoliterna kan man avläsa gäddans livshistoria och då framförallt dess rörelse mellan sött och salt vatten. Dessa studier kan kompletteras med DNA-studier vilka visar vilka gäddor som är mer eller mindre släkt med varandra. Bland annat kan man se att många av gäddorna i Östersjön är uppdelade i flera lokala stammar som går upp i olika småbäckar och leker där.  Deras yngel lever i sötvatten ett tag och går därefter ut i havet och äter upp sig. Med tiden återvänder de till sina födelsevatten för att leka.   
     
I programmet förekommer även en touch av arkeologi emedan det talas om en pålspärr (eller eventuellt fast fiske) vid utloppet av Kronobäck i Mönsterås. Spärren upptäcktes vid anläggandet av en våtmark just i syfte att förbättra livsmiljön för gäddor och andra fiskar.

Länk till föreläsningen: http://urplay.se/Produkter/170575-UR-Samtiden-Fran-kalla-till-hav-Gaddans-livshistoria?play_category=f%C3%B6rel%C3%A4sningar+och+debatt


Mer fakta om pålspärren:http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/sv/nyheter/2008/Pages/080311_palsparr.aspx