Författare Ämne: Vägbygge i brpnsålderns England och Tyskland - ett tecken på en centralmakt?  (läst 2884 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
På 900-taletf KR  byggdes träbroar över sumpmarker i England och Tyskland, enligt Björn Kullander:Järnvägens historier, Sandviken 2006.
Tyder inte detta på någon sorts centralmakt under bronsåldern? Inte kan väl en liten by på egen hand säkra transporterna över sumpmarkerna? Givetvis inte en stat i modern mening, men kanske någon form för försvarssamarbete?

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Är det inte redan accepterad att den kelto-germanska kulturen bestod av regionala/inter-regionala hövdingadömen - och endera folktäta områden, med samordnade enheter av "byar" och "borgar" (oppidier)?

En tysk analys påstod för något år sen att det i centrala Tyskland fanns kelto-germanska bostads-områden - under Hallstatt-perioden - med närmare 100.000 invånare sammanbundna i regionala nätverk. Samma makro-analys påstod att dom idkat inter-regional handel mellan Atlanten och Svarta havet, Östersjön och Balkan.

Här lär gå linjer av kontinuitet från bronsålderns vägar i Skåne och Saarland till medeltidens ox- och hästvägar ikring och söder om Östersjön. På samma sätt går det tydliga linjer i utvecklingen av metallurgin och symbolkonsten i Nord-Europa - från äldre bronsålder till yngre järnålder. Spåren efter den "keltiska"  bronsålderskonsten ses i Merovinger- och Vendel-tida gravfynd från både Frankrike och Tyskland, såväl som Sutton Hoo, Uppåkra och Valsgärde. (Bemerk att "galli/gallois/keltoi av gemaner kallas "velsk"/"välsk" - vilket ordagrant betyder "från Valland".)

En blick på symboliken/heraldiken i keltiska ("välska") sköld visar dekorativa element som återgår i symbolmättade sniderier från nordisk järnålder.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wandsworth_Shield

Annars ser man ständigt forskare beskriva engelska och europeiska storhögar och praktgravar som "kungliga". Den principiella centralmakt lär vara väsentligt äldre än vad dom flesta av oss lärt sej tro...

http://en.wikipedia.org/wiki/Celts
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Celtic_tribes
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
Citera
Är det inte redan accepterad att den kelto-germanska kulturen bestod av regionala/inter-regionala hövdingadömen - och endera folktäta områden, med samordnade enheter av "byar" och "borgar" (oppidier)?
Bra sammanfattning ovan och resten av inlägget. Särskilt begreppet kelto-/germansk är bra, d v s något språkligt kulturellt, dock inget gemensamt keltiskt språk och heller ingen gemensam etnicitét.
Amatör! Skåning i Norrland!