Författare Ämne: Borren Börringesjön  (läst 7783 gånger)

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: Borren Börringesjön
« Svar #20 skrivet: augusti 12, 2013, 19:30 »
Var ute vid Borravallen idag. Gick runt hela sjökanten i norr, väster och söder. Kanten ner mot den forna sjöstranden rejält brant på de flesta ställen. Ett ingenmansland i sluttningen, med några stora ekar vid pynten i väster. Såg inga spår efter något bryggfundament e dyl. Eftersom vattennivån är mycket låg gick det att gå på sydsidan med fin utsikt ut över Börringesjön. En fyrkantig sten låg på stranden, såg huggen ut. Flera stengrund synliga i norra delen av sjön. I söder syntes Skyttanäbben.

Borravallen går ända ner till branten i söder, i norr lite svårare att se var den slutar i norr. Inga tydliga spår av sten. Norr om öppningen sågs enstaka mindre runda stenar uppe på vallen, inklusive en halv tegelsten. Vallen i sig har tämligen tvära kanter på båda sidor, men platt uppe på. Någon har slagit av gräset nyligen. Faktum kvarstår att vallen är en imponerande halv kilometer lång över den breda udden. Varför byggdes den?

Återkommer nästa vecka när jag varit ute på sjön, och då förhoppningsvis hunnit titta efter pålarna vid Skyttanäbben.
Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
SV: Borren Börringesjön
« Svar #21 skrivet: augusti 19, 2013, 19:50 »
Gällande Skyttanäbben i Börringesjön:

http://kulturarvsdata.se/raa/fmi/html/10120600130001

Var därute idag. Pga det låga vattenståndet i sjön är en bred strandrevel blottad på södra sidan av udden. På den leriga botten ligger massor med små och större stenar, naturligt deponerade av isen. Vid besöket sågs följande på reveln som förtjänar att omnämnas:

2 stenrader i form av kors, vända åt söder. Korsen var byggda av knytnävsstora stenar, med en större sten mitt i korset. Normalt ligger de i vatten.

Söder om dessa låg två mindre stensamlingar, som inte såg naturliga ut. Bestående av mindre stenblock i cirkel ungefär som en eldstad. Även mindre stenar inne i cirkeln.

Ingen pålrad kunde ses, men rester av två möjliga stolpar, nedslitna i marknivå, på södra sidan av udden. Troligen inte träd. Mycket täta årsringar. 20-40 cm i diameter.

Runt udden på nordvästra sidan ligger flera små stenanhopningar ut från stranden som möjligen ser ut som gamla bryggfundament.

Till sist, längst ut på reveln ligger ett större stenblock ca 1 x 1 m. Det som jag inte kan förklara är "tråget" från sjön till blocket. Det ser ut som att blocket dragits in mot land 5 meter vilket lämnat ett dragspår, med stenar på sidorna av spåret. Inte kan väl is flytta ett så stort block?

Har bilder på allt. Antar att en del av stenanhopningarna är av senare datum. Men allt ligger normalt i vatten. Ute i sjön syns inget pga grumligt vatten.


Jag vet var Grendels grotta ligger

Utloggad stakodder

  • Veteran
  • Antal inlägg: 688
Jag vet var Grendels grotta ligger