Arkeologi > Medeltid (ca 1100-1520)

Skåne och Bysans

(1/18) > >>

Karlfredrik:
I mitt nya jobb på Vikingatider har vi kommit in på skånska kontakter med Bysans slutet av 1000-talet eller 110-talet, tidig kristen tid.
Vad har vi för källor om detta? Kan det finnas något i bysantiska arkiv? Har vi till äventyrs någon intresserad av tidigmedeltida skandinavisk-bysantiska kontaker på forumet?

Boreas:
Enligt Gutasagan reste redan dom första gutarna via Estland/Finska viken till 'Grekland'. En finsk sägen beskriver likaledes et samband mellan "As-hel-kulturen" i Östersjön och "Hel-As-kulturen" i Medelhavet.

Annars representerar väl utvandrande götar/goter och heruler en tydlig förbindelse mellan det Svarta havets och Istanbuls grekiska kultur och Skandinaviens antika kulturform.

Enligt dom senaste konferens-papper från forskningen på dessa förbindelser hade man redan på Jesu tid en "Gotisk korridor" - från Östersjön och Östersjö-kulturen till Krim och Svarta havet. Kolla länk:

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,3260.msg56430.html#msg56430

123hopp:
Det där med As-Hel och Hel-As var provocerande för att ta några steg till. Romarna kallade grannarna på andra sidan Joniska Havet för GRAIKOI; tydligen från namnet av någon liten stamm i Epiros. Meningen av namnet var " människor av Graia" och Graia (Grå Kvinnan) var den Stora Modern som Änka (Hagga). Men nästa vår brukar hon
transformeras in i Ung Brud, redo att leta efter partner på nytt. Skandinaviska Hel med ansikte bestående av två olika halvor är kanske också en sån Gudinna av Liv och Död? I senare religiösa praktiken, den tredje formen av Stora Modern hölls gömd, så dem namnena är minnen av mycket gamla tider, kanske tidiga Bronsåldern? 

Bornholm:
Henrik Janson har redigeret en interessant bog om emnet.
Titlen er: Från Bysans till Norden : östliga kyrkoinfluenser under vikingatid och tidig medeltid

Du kan også studere, hvad de skriver på historieforum.se fra Västra Götaland. En mulighed er, at indflydelsen kom via England til VG til SKåne ... eller har I fundet ud af andet, der er jo mange muligheder. Blandt andet væringerne, der sejlede til og fra Byzans fra ca 900-940.

Vetgirig:

--- Citera ---Enligt Gutasagan reste redan dom första gutarna via Estland/Finska viken till 'Grekland'. En finsk sägen beskriver likaledes et samband mellan "As-hel-kulturen" i Östersjön och "Hel-As-kulturen" i Medelhavet.
--- Slut citat ---
Inte enligt den Gutasaga jag har läst i översättning.
Förhållandet att den utkörda delen av gutarna gör en mellanlandning först i Fårö ("färö", som ön man samlas vid och far vidare från, eg "färösund") och sedan Dagö, bör snarare ha att göra med att denna ö inte var bebodd i större utsträckning (också svår att livnära sig på), inte att Gutarna valde en "nordlig rutt". Ösel har dessutom ungefär samma folkmängd som Gotland vid tiden (och genom historian).
I Gutasaga anges alltså Duna, numera Daugava, som led. Troligast är att denna led vid tiden var den viktigaste för slutmål Svarta Havet. Leden bör i varje fall ha varit kortaste alternativ, med mest sjötransport.

Det är först under 6-700-talen lederna via Finska Viken blir aktuella, genom att nya befolkningssammansättningar  (innebärande oroligheter och osäkerhet) längs övre Duna- och Dnjepr- resp Donauleden (och kanske stäpperna runt Weichels vattenområde) betydde att det successivt blev säkrare att färdas Ladoga via Volga, när väl denna led hittats (första halvan 800-talet).

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion