Det verkar som att nyare forskning tyder på att franciskanska och dominikanska konvent kunde grundas även i början av en urbaniseringsprocess. Detta verkar tex vara fallet i Linköping. I Stockholm ska franciskanerna ha kommit 1268 eller 1270, och 1286 anlades nunneklostret Sankta Klara. Magnus Ladulås ska ha donerat stora jordegendomar till båda konventen.
Men visst, som du säger så är den enda källan som säger att Birger Jarl grundade Stockholm Erikskrönikan från 1330-talet. En annan källa nämner just 1180-talet. För en tidigare datering av stadens början talar kanske pålspärren vid Helgeandsholmen som har dendrodaterats till 1010-talet och två depåer med mynt från det sena 1100-talet som påträffats vid Norrtull och på Södermalm. De innehåller mynt slagna under Knut Erikssons regeringstid (1167-1195). Sådana myntdepåer påträffas framför allt vid platser med rundkyrkor (Bromma, Solna, Munsö) och kan kanske kopplad till platser som kungamakten hade ett speciellt intresse av. Sen har en träskodd ränna av den typ som brukar hittas mellan tomter i tidiga medeltida städer, daterad till ungefär 1200, påträffats under Västerlånggatan. Ingen bebyggelse har dock ännu daterats till innan mitten av 1200-talet, med förbehållet att man framför allt undersökt Gamla Stans utkanter.
Vi inte hur långt man hade kommit i bygget av Riddarholmskyrkan när Magnus Ladulås begravdes där 1290, men åtminstone koret borde varit färdigt. Hela kyrkan och två konventsbyggnader var klar omkring 10 år senare.