DIck H skriver om Mora sten:
I en källkritisk analys, publicerad 1988, argumenterar Elsa Sjöholm för att hela traditionen om Mora äng uppkom så sent som på 1300-talet. Förmodligen, hävdar hon, rör det sig om en propagandamyt, skapad för att stärka Magnus Erikssons monarki och ge den äldre anor och ceremonier än den hade. I tidigare källor, exempelvis Upplandslagen från 1290-talet, nämns inte stenarna. Första gången orten hänvisas till som kungavalsplats är i Södermannalagen (där det kan röra sig om ett senare tillägg) och i Erikskrönikan, båda från 1300-talet.
Jag har ingenting emot att Mora Äng, sten, osv är en urgammal kungavalsplats, det får den gärna vara, men några källor om detta finns inte. Södermannalagen från 1327 nämner Mora Sten för första gången i vår historia. I Upplandslagen från 1296 nämns inte Mora Sten eller Mora Äng.
Att Mora sten är ett 1300 talsbegrepp är självklart eftersom äldsta källan är från 1327. Det går inte att komma förbi utan källor som för Mora äng och sten längre bakåt i tiden.
Mula ting, enligt Snorre, är någonting vi inte kan bevisa ha existerat. Mula och Mora, behöver inte heller vara samma plats eller ens ha samma funktion. Snorre skrev att Mula ting var en tingsplats där Kungar valdes. Mora Äng var en Kungavalsplats - men var ingen tingsplats vad jag vet. Mora Äng har absolut sitt låglänta läge emot sig.
Mora sten var troligtvis inte större än att den kunde flyttas av en eller ett par män. I källorna står att Mora sten försvann och den återfanns aldrig. Den, eller de, som då bar bort Mora Sten höll alltså tyst om sin gärning tills de dog. Det tyder mest på en enda mans gärning. (Det en vet är en hemlighet, det två vet- vet alla).
ATT Mora sten kunde bäras bort öppnar möjligheter att spekulera om att Mora sten tidigare kanske hette t.ex. Mula sten, eller Uppsala sten. Stenen man valde kung på var alltså viktig, inte platsen stenen låg på. Det är en ren spekulation, men, det öppnar möjligheter att leta efter en Kungavalssten.
En annan spekulation är att själva stenen hette Mora Sten - och att dess placering på en äng gav ängen namnet Mora Äng - eller kanske tvärtom, ängen hette Mora äng och ängen gav namnet till stenen.
"Mula steen" nämns faktiskt i en källa ( om källan är rätt återgiven). Det öppnar möjligheten att "Mula steen" och Mora sten är samma sten - fast kanske omnämnd på två olika geografiska platser, alternativt, namnen är hopblandade av Snorre. Vi kan bara spekulera...
Thomas