Författare Ämne: Vikingarna och deras sagor  (läst 2460 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Vikingarna och deras sagor
« skrivet: juli 08, 2013, 13:24 »
Igår sände TV10 ett intressant program som hette Vikingarna och deras sagor. Programledare var Janina Ramirez

I programmet fick man reda på en del om bakgrunden till de isländska sagorna. Man fick också reda på en del om vikingatidens islänningar. Intressant var t ex uppgiften om att 60 procent av kvinnorna på Island härstammade från brittiska öarna, främst Irland.

Detta hade troligen en viss betydelse i uppkomsten av sagorna i o m att kvinnorna förde med sig en  keltisk kultur där man skrev ned sina berättelser och inte bara återgav dem muntligt som man mest tycks ha gjort i den nordiska kulturen.

I programmet berättades vidare om hur viktiga sagorna varit för att definiera islänningarna som folk och som inspirationskälla. De sprang fram ur ett unikt samhälle, en sorts republik som inte hade många motsvarigheter i det feudala Europa  (Gotland tycks ha haft ett liknande system, och gutarna producerade ju också en saga). De kom också att betyda mycket i de svåra tider när det isländska folket nästan höll på att dö ut.

I programmet berättas även om hur kristendomen mildrade släktfejderna och också inbördesstriderna på 1200-talet. Detta återspeglas också i sagorna, t ex i Laxdalingarnas saga där en ledande person, Gurdrun gör slut på en seg släktfejd genom att konvertera och bli nunna.

Även andra episoder ur Laxdalingarnas saga återges i programmet. Tanken att sagan är skriven av en kvinna framförs också (p g a sagans stil och teman).

Här är en intervju med Janina Ramirez:

Intervju
Ju äldre desto bättre.