AndreasE, Sveakungen, aom jag ser honom, stod knte över landskapskungarna, de hade olika maktsfärer enligt min hypotes. Varje landskapkung sköter sitt landskap, Sveakungen har ingenting med landskapens inre styre att göra.
Sveakungen har som ekonomisk bas Uppsala Öd, därmed är hans grund oberoende av landskapskungarna.
Sveakungen är religös huvudman och blotkung, han är den som garanterar lagar, även att Landskapskungarna döljer lagarna inom landskapet, och han är högsta instans som domare. Han är alltså ofta på resande fot. Han är också militär överbefälhavare i krig.
Jag ser en fast organisation som fungerat under mycket lång tid.
Uppsalakungen satt i Uppsala. Någon Upplandskung har aldrig funnits som jag ser det. Här finns flera källor "han satt i Uppala i 30 år" sägs om en av Uppsalakungarna.
Uppsalakungen har blandats ihop med Sveakungen och detvhar ansetts att de var en och samma person - fast med två olika titlar. Där tror jag alltså att man tänkte fel.
Jag tror alltså på minst två Riken före enandet. Hur länge dessa två Riken funnits vet jag inte, före dessa två Riken fanns ännu flera Riken.
Vi vet ju att VG och ÖG enades under en gemensam Kung. Jag tror att det var så Sunnanskog, och Nordanskog, växte fram under seklernas gång - för att enas under en Kung ca 1260. En lång process alltså.
Det som skiljer oss åt är att jag ser en lång tradition, och organisation, i detta förfarande. Det hela var ganska fredligt, men både våld och maktkamper förekom naturligtvis - men vad jag vet har det aldrig förekommit något regelrätt krig mellan landskap. Det hela fungerade mest med förhandlingar och frågor löstes oftast på tingen. Hör tror jag att Sveakungens roll/funktion var stor. Han var en sorts garant för fred mellan landskapen.
Jag tror också på att det fanns en union mellan landskapen. Den unionen kan ha burit namnet Svitjod? Unionen bestod inte alltid av samma landskap eftersom medlemskapet var frivilligt och uppbyggt på samarbete. Eventuellt styrdes denna union av sveakungen?
Thomas