Författare Ämne: Skydda kulturarvet, på Kunskapskanalen idag kl 16:00  (läst 3416 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Skydda kulturarvet, på Kunskapskanalen idag kl 16:00
« skrivet: mars 19, 2013, 15:55 »
Strax börjar ett helt block på Kunskapskanalen med föredrag och diskussioner om hur man skall skydda kulturarvet.

Citera
16:00 Skydda kulturarvet: Vad är ett kulturarv?
Forskning och diskussioner om vårt kulturarv förknippas ofta med konflikter, berättat forskaren Katarina Wadstein MacLeod. Mår kända grekiska skulpturer bäst på British museum eller mår vi alla bäst om skulpturer förs hem till sina hemländer? Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

16:10 Skydda kulturarvet: En konstsamlings öde
I Sverige finns sedan mer än två hundra år en världsunik samling av målningar från osmanska Turkiet. Samlingen är nu till salu. Det här väcker viktiga frågor om det svenska och statens ansvar menar forskaren i konstvetenskap Karin Ådahl. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

16:30 Skydda kulturarvet: Brister i kulturminneslagen
Sverige har halkat efter i skyddet av kulturföremål, jämfört med andra länder. Det berättar advokaten Jan-Mikael Bexhed som specialiserat sig på lagar kring vårt kulturarv. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola

16:50 Skydda kulturarvet: Konsten, marknaden och rätten
Konstvetaren och juristen Frida Larsdotter-Lundgren vill etablera kulturegendomsrätten som ett tvärvetenskapligt forskningsämne. Inom det här området ligger vi i Sverige långt efter jämfört med till exempel de angloamerikanska länderna. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

17:10 Skydda kulturarvet: Graffiti som konstobjekt och kulturarv
Graffitimålningen Fascinate i Bromsten utanför Stockholm är i dag en av de äldsta bevarade målningarna i sitt slag. Konstvetaren Jacob Kimvall och Tomas Örn, byggnadsantikvarie, berättar om verket. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

17:35 Skydda kulturarvet: Den byggnadsanknutna konsten
Renoveringar av byggnader har lett till att en mängd konstverk har förstörts. Ingen har förstått dess värde och vetat hur man förvaltar den här typen av konst. Nu är det bråttom, menar konstvetaren Emelie Karlsmo och konservatorn Karin Herméren. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

18:05 Skydda kulturarvet: Illegal utförsel
Få ansöker i dag om tillstånd för att föra ut kulturföremål ur landet. Brottsförebyggande rådet undersöker just nu den illegala utförseln, berättar utredaren Hanna Sofia Johansson. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Skydda kulturarvet, på Kunskapskanalen idag kl 16:00
« Svar #1 skrivet: mars 19, 2013, 16:02 »
I morgon blir det mer kulturarv i Kunskapskanalen:

Citera
16:45 Skydda kulturarvet: Kulturarvsbrott
Kulturarvsbrott omsätter enorma summor. I siffror kan det jämställas med den illegala narkotikahandeln. Kyrkor är speciellt utsatta berättar polisintendent Kenneth Mandergrehn. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola

17:10 Skydda kulturarvet: Frågor och svar om kulturarvslagen
Skall graffiti skyddas av lagen är en av de frågor som diskuteras i denna paneldebatt. Kan man tala om laglig och olaglig graffiti och vad menas med verkshöjd i de här sammanhangen? Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

17:20 Skydda kulturarvet: Samiskt-svenskt kulturarv
Konsthistorikern Charlotte Bydler har intresserat sig för minoritetsfrågor och här frågar hon sig vad vi egentligen skyddar med begreppet kulturmiljö. Hur hanterar vi att föremål rör sig och alltid har rört sig över nationsgränser? Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

17:40 Skydda kulturarvet: Carl Larsson och Midvinterblot
När det 1987 stod klart att Carl Larsons målning Midvinterblot skulle säljas på auktion i London, väckte det en intensiv debatt. Den här debatten bidrog med säkerhet till att målningen så småningom kom att klassas som ett kulturarv berättar forskaren Tintin Hodén. Arrangör: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

18:00 Skydda kulturarvet: Vems vardag blir kulturhistoria?
En viss typ av vardagsobjekt återkommer ständigt i böcker, på museer och betingar ett högt värde när det säljs på auktion. Men man kan fråga sig vems vardag det är vi ser, menar professorn i konsthantverkshistoria Christina Zetterlund. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

18:15 Skydda kulturarvet: Frågor och svar om värde
Vad har medier för roll när det gäller att skapa ett värde hos ett kulturföremål? Det är en fråga som diskuteras i denna paneldebatt om konst och värde. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola.

18:40 Skydda kulturarvet: Bevara flatlusen
Konstnären Frida Klingberg ställer frågan om vårt kulturarv på sin spets och undrar om inte flatlusen är värd att bevara. Men än så länge har hon inte stött på någon förening som kämpar för flatlössen och mjölbaggarna i våra skafferier. Arrangörer: Stockholms Auktionsverk och Södertörns högskola

Ju äldre desto bättre.