Författare Ämne: Arkeologins roll i samhället  (läst 2890 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Arkeologins roll i samhället
« skrivet: februari 21, 2013, 09:22 »
Nu har det kommit en ny avhandling om arkeologins roll i samhället.

Citera
Arkeologins roll i dagens samhälle
----
Det finns ett behov av en etisk och politisk debatt om arkeologins och humanioras roll i dagens samhälle. Det visar en ny avhandling från Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet.
Arkeolog Torgrim Sneve Guttormsens avhandling är ett historiografiskt arbete som behandlar förhållandet mellan arkeologi och samhälle. I fokus står den norska arkeologin och dess framträdande i det offentliga samhälleliga rummet från 1870 fram till idag.
Avhandlingens källmaterial består bland annat av forntida vägar och hur de presenteras och används inom ramarna för forskning, kulturarvs- och vägförvaltning samt populärkultur under den aktuella perioden.

I avhandlingen visar Torgrim Sneve Guttormsen på de etiska konsekvenserna av att exponera det förflutna kommersiellt och politiskt. De etiska överväganden är särskilt viktiga när det gäller hur tillämpad forskning uppfattas inom den offentliga.

Arkeologins roll i dagens samhälle

Vilken roll har egentligen arkeologin i dagens samhälle? Är den viktig eller är den en lyx för de specialintresserade?
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Arkeologins roll i samhället
« Svar #1 skrivet: februari 21, 2013, 12:30 »
Arkeologin som en del av den kontext som hittills varit det nordiska kulturarvet är enligt mitt förmenande, precis som kultur och humaniora överhuvudtaget, satt på undantag. I det "moderna" samhället verkar det endast vara det som kan mätas i rent ekonomiska termer som har något värde. En sorglig utveckling, som skapar vilsna individer. :(
Hell thir regin donaraz!