Författare Ämne: Nationalmuseum eller Statens historiska?  (läst 2368 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Nationalmuseum eller Statens historiska?
« skrivet: januari 28, 2013, 15:26 »
I en artikel i fornvännen från 2010 jämförs det danska nationalmuseums fortidsutställning med forntidsutställningarna i Stetns historiska museum i Stockholm. Där den danska är kronologisk och ganska enhetlig så faller den svenska sönder i två lite olika delar varav den ena blanda nutid och dåtid ganska friskt. Den danska utställningen kan sägas representera en sorts kanon över det forntida danska kulturarvet medan den svenska tycks vara mer nutidsorienterad. Dessutom lär den svenska vara mer ifrågasättande vad gäller vems kulturarv som visas än den danska som kanske kan anses mer "nationalistisk".

Har någon här sett och kunnat jämföra de båda forntidsutställningarna? Vem har lyckats bäst med att förmedla en god förståelse för forntiden och kulturarvet?

Nationalmuseer som tidsspegel. 2000-talets forntider i Danmark och Sverige.
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Marty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 469
SV: Nationalmuseum eller Statens historiska?
« Svar #1 skrivet: januari 28, 2013, 16:32 »
Här möts 2 skolor. Den traditionella och vanliga i DK. Så såg det väl ut i Sverige också en gång i tiden? Sen den svenska PK-varianten som rimmar bättre med dagens svenska attityd. Personligen är jag mycket mer DK än PK i detta ämne. Känns som vissa svenska muséer styrs av folk som egentligen inte är intresserade av arkeologi.