Författare Ämne: Debatt-nivå  (läst 2224 gånger)

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
Debatt-nivå
« skrivet: januari 27, 2013, 13:22 »
Många inlägg i denna tråd är helt groteska. Jag försökte i ett tidigare inlägg vara ironisk, men det var ju godtroget.  Jag tror inte Arkeologiforum kan överleva som plats för seriös debatt om detta ska fortsätta. Usch och fy, alla troll!

En viktig och väsentlig poäng. Tyvärr finns här värre exempel än just denna tråd och detta forum. Tidningarnas nuvarande kultur-spaltister kan faktisk vara ännu värre. Här r ett färskt exempel från Aftonbladet - där kolumnisten Aagård tycker sej förstå "den norska kulturens kärna" bättre än norrmännen själva.

Citera

Danskjävlar

Det var en tid då det inte fanns något man ens med största vilja skulle kunna kalla ”norsk kultur”. Norge hade varit en del av Danmark sedan 800-talet och det ­avlånga landet var en fattig och mång­kulturell glesbygd som inte förenades av vare sig ekonomi, språk eller sedvänjor.

Ville man ha en gemensam kultur fick man helt enkelt hitta på en.

Genom att vaska fram de minsta ­gemensamma nämnarna i några ­dialekter på det rika Västlandet så försökte akademikerna skapa något ”norskt”. Ungefär som om vi i Sverige skapat ett nationellt skriftspråk baserat på hur man pratar i Göteborg.

...

Det är när ni gör upp med 1800-talets föreställningar som er kultur får ­någon betydelse över huvud taget. När ni ­duschar i influenser utifrån. Själv skrev Ivar Aasen mest på danska.

Det är dags att hitta tillbaka till det mångkulturella, kosmopolitiska land ni var innan den ”norska kulturen” uppfanns.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article16089195.ab

Tyvärr lyckas inte Aftonbladets kulturvetare bidra till kunskaper i ämnet. Som helhet blir hans artikel ingeyt annat än en pinsam reflektion av skribentens avsaknad på historisk kunnighet och kulturellt självförtroende. Gamla fördomar blir inte bättre av att angrip med moderna faktoider.

Hur skal man sen förhålla sej till sådant? Är det här representativt för dagens svenska kulturnivå - och något vi får lära sej leva med?
« Senast ändrad: januari 27, 2013, 13:57 av Boreas »
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Debatt-nivå
« Svar #1 skrivet: januari 27, 2013, 14:04 »
Svar på tilltal:

Citera

Svenske mediers uvitenhet om norsk historie og kultur stikker så dypt at landets ledende avis kan sette grunnløse analyser og revisjonistisk historieforfalskning på trykk.


http://www.vg.no/nyheter/meninger/artikkel.php?artid=10113053

Frågan är om svenska mediers ovett inte bara gäller norsk historia, men även den svenska...  :-\
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Ättelägg

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 188
SV: Debatt-nivå
« Svar #2 skrivet: januari 27, 2013, 17:00 »
En historia innan nationalstaten är komplicerad men visst är det trist med rena galamatias. Dock är Norge intressant som nation, mycket mer splittrat än ex Sverige men med en mycket stark nationalism. Tror mer det hänger på nutidshistoria än något allmänmänskligt. Vad var den svenske karolinen om inte annat en del av jihadd?
Erik

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Debatt-nivå
« Svar #3 skrivet: januari 27, 2013, 23:15 »
Vad debatten behöver är tydligen ett starkare engagemang från professionella krafter. Överger man delar av den historiska debatten -. som t.ex. genetik och etnicitet - kommer ju populistiska och politiska strömningar överta och utnyttja dessa ämnen efter egna motiv.

Bättre att föregå med ett gott exempel häller än att klaga och beklaga - i eftertid...  :-[

"The only thing necessary for evil to triumph is for good men to do nothing."

(Edmund Burke)
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”