Forts!
Ca 74000 f kr var antagligen en köldperiod i N halvklotet redan på gång. Nu tillkom en köldeffekt av utbrottet och vår kända istid utvecklades.
Vår senaste istid hade vad jag förstår 3 delar. En första intensiv, som började gå tillbaka, för att sedan få ett bakslag, vilket också gick bakåt fram till ca 11000 f kr, då något hände som under ca 1500 år på nytt fick isarna att expandera. Det troliga är (bl a omdiskuterade mätningar i Nordamerika) att en himlakropp träffar NÖ Nordamerikas istäcke ca 11000 f kr och sprider en massa svagt giftiga partiklar. Det är möjligt att nedslaget sker samtidigt med pågående längre vulkanutbrott inom N halvklotet, t ex på Island (där vi vet att askan ofta är starkt giftig av metallpartiklar). Inom N halvklotet spreds alltså giftiga partiklar, som långsamt tog död på (eller försvagade) allt levande (växter, bakterier, små och inte minst stora djur). När känsligare delar av faunan dog bort eller radikalt minskade svallt eller flyttade de organismer, som levde på dem. En del forskning i Nordamerika, man är långtifrån ense, anser att samtidigt uppstår ett kontinuerligt stormande, som sprider dessa fina partiklar parallellt med iskanterna och så att upp till metern tjocka lager lägger sig över ytan (lokalt kan metervisa lager uppmätas). Detta damm har varit så fint att det tidvis kan ha varit kvävande, d v s värre än dammstormar i anslutning till Afrikas öknar. Nämnda partiklar har uppmätts även i Belgien och S Tyskland och mätningar lär pågå längre österut i Europa också. Denna ändring i faunan innebar t ex att människa i Nordamerika fick sämre överlevnadsförutsättningar, vilket kan ses bl a i hur de Solutreanliknande fynden blir yngre och yngre ju längre västerut de hittas och att de ligger relativt ”närmare” markytan i väster. Nämnda process (omdiskuterat förståss) anses ligga bakom den Nordamerikanska megafaunans tillbakagång i större utsträckning än människans påverkan. Men om människa därtill dödade olika arters ungdjur, så påverkade detta säkert balansen negativt.
Avseende Eurasien bör man kanske tänka sig en liknande process i utdöendet av megafaunan. D v s undersöka om det finns tecken på partikelspridning i samband med att faunan ändras efter istiden etc. Hur uppkom de s k ”lössjordarna”, vilka ligger i ett band från Atlantkusterna österut mot Mongoliet. I mitten av 1700-talet, så drabbades Västeuropa av en mystisk ”sjukdom”, som gav överdödlighet. Idag vet vi att det var giftiga partiklar från vulkanutbrott på Island, som förgiftade människa och djur. Alltså kan större utbrott än de på 1700-talet ställt till med värre skada och längre åt öster under slutet av istiden.