Författare Ämne: Neil Oliver tillbaka i nya program om Britanniens historia och förhistoria  (läst 2397 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Nu kommer fortsättningen på programserien om Britanniens historia. Första programmet sänds lördagen den 1 december kl 21:00 i Kunskapskanalen.

Citera
Efter Stonehenge- Storbritanniens historia
Avsnitt 1 av 4. Förändringens tid. Neil Oliver börjar sin historiska upptäcktsresa i bronsåldern. De goda tiderna är snart över och utvecklingen stannar av. Historiker säger att tidsperioden som följer är fylld av mysterier.


http://www.svt.se/tv-tabla/SVTK/2012-12-01/

http://www.bbc.co.uk/programmes/b00xchyf

Tråd om de tidigare programmen i serien:

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5245.msg46073.html#msg46073
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Som vanligt fortsätter Neil Oliver att på sin oefterhärmliga dialekt berätta om Britanniens förhistoria. I senaste avsnittet fick man en rad ögonblicksbilder från bronsåldern och den tidiga järnåldern.  Bl a presenterades Salcombevraket som hittats utanför Devons kust och som innehåller koppartackor och tenn (och även bronsföremål som svärd) vilka var råvaror till det brons och de bronsföremål som utgjorde bronsålderns statussymboler och värdemätare. Vidare fick vi lära oss om de svåra omständigheter som  bronsålderns gruvarbetare arbetade under vid koppargruvan Great Orme.
De faktorer som gjorde att bronsåldern upphörde (ekonomiska förändringar, inflation, klimatförändring, järnets intåg, samhällsförändringar) diskuterades också och många spännande och intressanta platser och fynd visades. Man ser med förväntan fram mot kommande avsnitt.

Man kan se avsnittet på nätet: http://urplay.se/171911
Ju äldre desto bättre.

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Hittills har alla avsnitten varit klart intressanta. Det senaste handlade om Britannien under romerskt herravälde. Bl a fick man se en glimt av att även en avlägset liggande provins som Britannien kom att bli ganska mångkulturell när människor från olika håll av imperiet kom dit. Ett exempel var en kvinna av troligen blandad afrikansk och europeisk härkomst, uppväxt i Nordafrika, som kom att bli begravd i York. Hennes bakgrund kan bland annat ses i de armband av elfenben hon fick med sig i graven och på skelettets morfologi och kemiska sammansättning.

Norr om Hadrianus mur mötte dock en annan värld, här levde traditionella stamfolk som höll romarna stången. Här har man också hittat en bit tartan, skottarnas traditionella rutiga tyg, från 250 e kr. Fyndet finns idag på Skottlands nationalmuseum.
Ju äldre desto bättre.